Ένα περίπτερο την ημέρα, κατά μέσο όρο, έβαζε λουκέτο την περασμένη χρονιά στη Θεσσαλονίκη, ενώ εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να κλείσουν περί τα 300 περίπτερα που σήμερα βρίσκονται υπό πώληση ή υπό ενοικίαση.
Περίπτερα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπως η Εγνατία, η παραλιακή λεωφόρος, η Ερμού, η Καρόλου Ντηλ, η Αλεξάνδρου Σβώλου, η Βασιλέως Ηρακλείου, η Μοναστηρίου και η Βενιζέλου, έχουν κατεβάσει ρολά, με τους ιδιοκτήτες τους να έχουν αναρτήσει στα στόρια πωλητήρια ή ενοικιαστήρια, ελπίζοντας πως θα καλύψουν έστω τις ζημιές που υπέστησαν το προηγούμενο διάστημα.
Την ίδια τύχη έχουν και τα καταστήματα ψιλικών που κλείνουν το ένα μετά το άλλο ακόμη και σε περιοχές που θεωρούνται προνομιακές, όπως η Μελενίκου ή η περιοχή της Ροτόντας, όπου συχνάζει μεγάλος αριθμός φοιτητών.
Εντός του 2010, από τα 2.500 σημεία πώλησης σε ολόκληρο τον νομό έκλεισαν περί τα 400. “Σήμερα, περί τα 300 περίπτερα έχουν βάλει πωλητήριο ή ενοικιαστήριο αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση. Υπολογίζουμε ότι δεν θα ξανανοίξουν”, αναφέρει στη “Μ” ο Κώστας Ιακώβου, πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών - Περιπτεριούχων Θεσσαλονίκης, και εξηγεί ότι “βασικός λόγος αυτής της κατάστασης είναι η μείωση του ποσοστού κέρδους στο 2,5%, κατά μέσο όρο. Εκτός αυτού, λόγω της οικονομικής κρίσης, έπεσε ο συνολικός τζίρος από 20% έως 50%, ανάλογα την περιοχή. Δεν πουλάμε όπως παλιά ούτε ζαχαρώδη, ούτε εφημερίδες, ούτε περιοδικά. Επιπρόσθετα, ήρθε ο αντικαπνιστικός νόμος που προκάλεσε ζημιά σε αλυσίδα καταστημάτων”. Με τις τελευταίες ρυθμίσεις, ο ενιαίος φόρος κατανάλωσης στα είδη μειώθηκε στο 83,7%, από 85,7%, ο αναλογικός φόρος από το 67% έπεσε στο 65%, ενώ, αντίθετα, ο πάγιος φόρος αυξήθηκε από το 10% στο 15%.
Το ποσοστό κέρδους. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθεί το ποσοστό κέρδους των περιπτερούχων, μόλις γίνουν οι νέες τιμολογήσεις των τσιγάρων από τις καπνοβιομηχανίες. “Υπολογίζουμε ότι το κέρδος θα ανέλθει στο 4,5% για τα ακριβά πακέτα και στο 3% με 3,5% στα φθηνά.
Ακόμη και με την αύξηση αυτή, όμως, δεν συμφέρει η λειτουργία του περιπτέρου και θα κλείσουν και άλλα σημεία πώλησης. Δεν υπάρχει βιωσιμότητα. Φτάσαμε απλώς να παίζουμε τον ρόλο του φοροεισπράκτορα για το κράτος, τίποτε περισσότερο”, υπογραμμίζει ο κ. Ιακώβου.
Τα ψιλικατζίδικα. Τα λουκέτα χτύπησαν και τα καταστήματα ψιλικών, καθώς “το βασικό κέρδος προέρχεται από τα τσιγάρα. Όταν όμως μειώνεται το ποσοστό, έχεις ζημιά”, περιγράφει η Μαρία Φωτεινού, η οποία άνοιξε προ τριμήνου κατάστημα ψιλικών. “Θεώρησα ασφαλή την επιχείρηση, διότι πληρώνεσαι μόνο με μετρητά και όχι επί πιστώσει. Γνώριζα ότι θα ήταν δύσκολα τα πράγματα, αλλά έλπιζα να ανακάμψουμε με την αύξηση του ποσοστού κέρδους των τσιγάρων. Δουλεύω μέχρι 16 ώρες την ημέρα, και κάποιες μέρες δεν βγάζω περισσότερα από 5 ευρώ. Για να καλύψω μόνο τα πάγια έξοδά μου, χρειάζομαι 70 ευρώ την ημέρα”, καταλήγει.
Πηγή: http://www.makthes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου