Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

«Λουκέτα» διαρκείας στα καταστήματα

Στο Ιστορικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης πριν από 3-4 χρόνια η θέα και μόνο κενού εμπορικού χώρου προκαλούσε διαγκωνισμούς ανάμεσα σε πλειάδα ενδιαφερόμενων, οι οποίοι, μάλιστα, ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν και «αέρα» για να τον αποκτήσουν. Σήμερα, όμως, αν και τα μισθώματα έχουν υποχωρήσει αισθητά, η ζήτηση είναι ανύπαρκτη.

Με... κατεβασμένα ρολά και χωρίς να εκδηλώνεται ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του χώρου από κάποια νέα δραστηριότητα, εμφανίζεται ένα στα έξι εμπορικά καταστήματα στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, συνεπεία των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην αγορά.

Εκεί, που μόλις πριν από 3-4 χρόνια η θέα και μόνο κενού εμπορικού χώρου προκαλούσε διαγκωνισμούς ανάμεσα σε πλειάδα ενδιαφερόμενων, που ήταν έτοιμοι να καταβάλουν και «αέρα» για να τον αποκτήσουν, τώρα είναι εμφανή τα σημάδια ερημοποίησης, παρότι τα μισθώματα έχουν υποχωρήσει αισθητά και φυσικά δεν γίνεται λόγος καν για «αέρα».

Αποκαρδιωτικό

Η εικόνα στο νοητό τετράγωνο που ορίζεται κι ως πυρίκαυστη ζώνη, από τις οδούς Βενιζέλου, Τσιμισκή, Μητροπόλεως, Αγίας Σοφίας κι Εγνατία, είναι αποκαρδιωτική, αφού σε ένα σύνολο 1.134 ισόγειων καταστημάτων το τελευταίο οκτάμηνο έχουν βάλει λουκέτο 191 σημεία, κυρίως για πώληση ειδών ένδυσης και υπόδησης.

«Το μέσο ποσοστό των κλειστών καταστημάτων ανέρχεται στο 17%», τόνισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, για να σημειώσει με έμφαση πως «αναφερόμαστε στο ιστορικό κέντρο, όπου παραδοσιακά, από τη μεταπολεμική περίοδο και μετά, χτυπά η καρδιά του εμπορίου».

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, αν συμπεριληφθούν και όσα καταστήματα βρίσκονται σε ορόφους και επίσης έχουν κλείσει ή αν στο «κάδρο» τοποθετηθούν και οι περιφερειακές αγορές ή η Β. Όλγας, όπου η
συντριπτική πλειονότητα των καταστημάτων είναι χωρίς μισθωτή.

Μελέτη

Παρουσιάζοντας σχετικά στοιχεία μελέτης που εκπόνησε το ΕΕΘ, με επιτόπια έρευνα στους συγκεκριμένους πέντε δρόμους της πόλης, ο κ. Ζορπίδης επισήμανε ότι η κατάσταση είναι πιο επιβαρημένη στην οδό Βενιζέλου, όπου ποσοστό 23% των καταστημάτων έχει αναστείλει την επιχειρηματική του δραστηριότητα και ακολουθούν η Εγνατία και η Αγ. Σοφίας με 22% του συνόλου.

Σε καλύτερη μοίρα τα σημεία πώλησης επί της οδού Τσιμισκή, με το ποσοστό των λουκέτων να περιορίζεται στο 10% και ακολουθεί η Μητροπόλεως με 11%.

«Το κάθε κατάστημα από αυτά που έκλεισαν εκτός από τον ιδιοκτήτη πιθανώς απασχολούσε και από 1 έως 3 άτομα, που σημαίνει ότι έχουν χαθεί και εκατοντάδες θέσεις εργασίας», είπε ο πρόεδρος του ΕΕΘ προσθέτοντας ότι σε όλη την αγορά εκτιμάται πως η κάμψη του τζίρου τα τελευταία 3 έτη, ξεπερνά το 50%.

Διαγραφές

Δυσοίωνα μηνύματα, ωστόσο, έρχονται για την επιχειρηματικότητα της πόλης και από το ισοζύγιο εγγραφών - διαγραφών στα μητρώα του ΕΕΘ. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Επιμελητηρίου στο πρώτο οκτάμηνο του 2011 ο αριθμός των διαγραφών έχει υπερκεράσει τις εγγραφές, με συνέπεια να δημιουργείται κενό στην αγορά που δεν αναπληρώνεται.

Πιο συγκεκριμένα, στο εξεταζόμενο διάστημα οι διαγραφές ανήλθαν σε 3.468 και είναι περισσότερες κατά 869 σε σχέση με τις 2.603 εγγραφές. Το 2010, που επίσης ήταν δύσκολη χρονιά λόγω της κρίσης, το ισοζύγιο παρέμεινε θετικό κατά 228 εγγραφές.

«Το μεγαλύτερο πλήγμα αφορά τις ατομικές επιχειρήσεις, αφού έχουν διαγραφεί 878 τέτοιες από το μητρώο μας», υπογράμμισε ο κ. Ζορπίδης και καταφέρθηκε κατά της κυβέρνησης για τη «βροχή» φορολογικών μέτρων που ανακοινώνει, αλλά και τη μη εφαρμογή αναπτυξιακών δράσεων.

Παρεμπόριο

«Εμείς οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες απευθυνόμαστε στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους. Αν τους κόβεις το εισόδημα με νέα μέτρα όλη την ώρα, τη νύφη θα την πληρώσουμε κι εμείς», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και ζήτησε να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και το παρεμπόριο, να ανοίξει το ΕΣΠΑ και να δοθούν φορολογικά κίνητρα, γιατί σε άλλη περίπτωση «δεν πρόκειται να επενδύσει κανείς».

Υψηλό ποσοστό

Η κατάσταση είναι πιο επιβαρημένη στην οδό Βενιζέλου, όπου ποσοστό 23%
των καταστημάτων έχει αναστείλει την επιχειρηματική του δραστηριότητα και ακολουθούν η Εγνατία και η Αγ. Σοφίας με 22% του συνόλου.

«Στο κάθε κατάστημα από αυτά που έκλεισαν εκτός από τον ιδιοκτήτη πιθανώς απασχολούνταν και ένα έως τρία άτομα, που σημαίνει ότι έχουν χαθεί και εκατοντάδες θέσεις εργασίας», είπε ο πρόεδρος του ΕΕΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου