Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Μέχρι τις 9 το βράδυ μοιράζονται τα αντικαπνιστικά πρόστιμα

Στις 9 το βράδυ λήγει η «βάρδια» των τακτικών ελέγχων που πραγματοποιούν κλιμάκια της δημοτικής αστυνομίας της Αθήνας στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της πρωτεύουσας για να διαπιστώσουν αν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικό νόμος, ενώ μετά την ώρα αυτή οι έλεγχοι γίνονται κατόπιν καταγγελιών.
Στα δέκα κλιμάκια της δημοτικής αστυνομίας απασχολούνται καθημερινά περίπου 50 αστυνομικοί από τους 1.000 που είναι συνολικά η δύναμη του σώματος στο δήμο της Αθήνας, αριθμός που σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τάσο Αβραντίνη, δεν επαρκεί για την εποπτεία των περίπου 22.000 καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν στην Αθήνα.
«Όλη η δύναμη της δημοτικής αστυνομίας κι αν διενεργούσε ελέγχους πάλι δεν θα έφτανε για να εποπτεύσει την Αθήνα», εξηγεί , δεδομένου ότι η δημοτική αστυνομία είναι επιφορτισμένη και με άλλα έργα, όπως ο έλεγχος της παράνομης στάθμευσης, η φύλαξη κτιρίων κ.α.
Ωστόσο, καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας διενεργούν ελέγχους τρία κλιμάκια σε δύο βάρδιες και στα δημοτικά διαμερίσματα ένα κλιμάκιο σε κάθε βάρδια, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα τακτικών ελέγχων και μετά τις 21:00.

49 οι κλήσεις της… εβδομάδας

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν 260 έλεγχοι και αποδόθηκαν 49 κλήσεις σε καταστήματα και πελάτες. Το 40% των παραβάσεων που πιστοποιήθηκαν αφορούσε την έλλειψη τήρησης βιβλίου αναφοράς καπνίσματος, που υποχρεούνται να τηρούν τα καταστήματα και στο οποίο καταγράφονται οι παραβάσεις, ενώ το υπόλοιπο 60% αφορούσε παραβάσεις καπνίσματος.
Η εξόφληση των προστίμων γίνεται στις ΔΟΥ, ενώ στο μέλλον προβλέπεται να γίνεται και στα ταμεία του δήμου. Αν η εξόφληση γίνει εντός δεκαπέντε ημερών, το πρόστιμο είναι μειωμένο κατά 50%. Τα χρήματα αυτά, σε ποσοστό άνω του 80%, επιστρέφουν στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και αξιοποιούνται για να καλυφθούν ανάγκες, όπως οι αμοιβές για υπερωρίες και νυχτερινά. Οι παραβάτες είναι υποχρεωμένοι να δώσουν στους ελεγκτές οποιοδήποτε από τα προσωπικά τους στοιχεία ή τα στοιχεία της επιχείρησης ενώ αν αρνηθούν, τότε επεμβαίνει η αστυνομία.

Πηγή: http://www.ltcnews.gr/page.ashx?pid=3&aid=6671&catId=33

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου