Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Με 904.000.000 ευρώ η Ευρωπαϊκή Ένωση απέσυρε μήνυση εις βάρος της Διεθνούς εταιρείας Philip Morris για κατηγορία λαθρεμπορίου Καπνικών

Εσείς τι καπνό φουμάρετε;

Το λαθρεμπόριο τσιγάρων ζημιώνει τους φορολογουμένους και οδηγεί συχνά στο οργανωμένο έγκλημα. Καθώς έχουν διατυπωθεί υπόνοιες ότι η καπνοβιομηχανία είναι αναμεμειγμένη στο λαθρεμπόριο αυτό, η Επιτροπή έχει κατά καιρούς μηνύσει μεγάλους καπνοπαραγωγούς σε αμερικανικά δικαστήρια. Έτσι το 2004, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε με τη Philip Morris συμφωνία για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων.

Είναι η συμφωνία αυτή αποτελεσματική; Θα ανοίξει το δρόμο για νέες συμφωνίες τέτοιου είδους;
Απίστευτο και όμως αληθινό: πάνω από το 60% των λαθραίων προϊόντων που κατασχέθηκαν το 2006 αφορά τα τσιγάρα. Υπολογίζεται ότι τα 150 εκατομμύρια πακέτων που κατασχέθηκαν το 2006 αντιπροσωπεύουν απώλεια 460 εκατομμυρίων ευρώ (σε τελωνειακούς δασμούς και άλλους φόρους) από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών.

Γιατί τα τσιγάρα; Επειδή πρόκειται για προϊόντα που φορολογούνται κατά πολύ και είναι εύκολα στη διακίνηση. Οι λαθρέμποροί τους αντιμετωπίζουν επίσης χαμηλές ποινές συγκριτικά πχ με τους λαθρεμπόρους ναρκωτικών.

Η δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οδήγησε σε μεγάλες αλλαγές

Το 1997 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέβη στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που έκανε ορισμένες συστάσεις, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι ποινές ενάντια σε άτομα ή εταιρίες που είναι αναμεμειγμένες στο λαθρεμπόριο τσιγάρων.

Οι ευρωβουλευτές είχαν ήδη δέκα χρόνια πριν εντοπίσει τα κίνητρα που μπορεί να οδηγήσουν ορισμένους καπνοπαραγωγούς να αναμειχθούν στο λαθρεμπόριο, όπως είναι: η μεγάλη ζήτηση μιας συγκεκριμένης μάρκας που προκαλεί η φθηνή πώληση ενός πακέτου στη μαύρη αγορά· η κατάσχεση λαθραίων τσιγάρων στα τελωνεία οδηγεί στην αντικατάστασή τους από νόμιμα πακέτα, κάτι που συνεπάγεται ακόμη μεγαλύτερα κέρδη για τους καπνοπαραγωγούς· η πώληση φθηνών τσιγάρων στη μαύρη αγορά συντελεί στην αύξηση του μεριδίου αγοράς τής εν λόγω εταιρίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πείσθηκε έτσι ότι έπρεπε να λάβει μέτρα. Το 2001, σε συνεργασία με δέκα κράτη μέλη, μήνυσε σε αμερικάνικο δικαστήριο της Νέας Υόρκης πολλούς καπνοπαραγωγούς, με την κατηγορία του λαθρεμπορίου.


Συμφωνία με την Philip Morris στον τομέα της καταπολέμησης της απάτης

Στην περίπτωση της διεθνούς εταιρίας Philip Morris, βρέθηκε εξωδικαστική λύση, καθώς η εταιρία συμφώνησε να υπογράψει στις 9 Ιουλίου του 2004 μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό την αναχαίτιση του λαθρεμπορίου τσιγάρων της ίδιας μάρκας.

Έτσι, η Philip Morris κατέβαλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ποσό ύψους περίπου 904 εκατομμυρίων ευρώ, για τη λήψη πρωτοβουλιών ενάντια στο λαθρεμπόριο από τα κράτη μέλη. Σε περίπτωση λαθρεμπορίου των προϊόντων της, η εταιρία συμφώνησε να καταβάλει στην Ένωση τα έξοδα της κατάσχεσης και της απώλειας φόρων. Δέχτηκε επίσης να παράσχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ελεύθερη πρόσβαση στην κεντρική βάση δεδομένων της, έτσι ώστε να διευκολυνθεί ο εντοπισμός των προϊόντων της. Ως αντίτιμο, η Ευρωπαϊκή Ένωση απέσυρε τη μήνυση.

"Η Επιτροπή πρέπει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις"

Η κοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου των Προϋπολογισμών ενέκρινε στις 12 Σεπτεμβρίου του 2007 την έκθεση του Βέλγου ευρωβουλευτή Bart Staes για τις συνέπειες της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εταιρίας Philip Morris.

Ο εισηγητής πιστεύει ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί μεγάλη επιτυχία, καθώς επέτρεψε στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) να έχει πρόσβαση στη βάση δεδομένων της Philip Morris και να οικοδομήσει πνεύμα εμπιστοσύνης και από τις δυο πλευρές. Θεωρεί όμως λυπηρό το ότι δεν έχουν συναφθεί άλλες τέτοιου είδους συμφωνίες και καλεί την Επιτροπή να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και με άλλους καπνοπαραγωγούς (πχ. με τις εταιρίες Japan Tobacco και Reynolds American).

Να σημειωθεί ότι η έκθεση αυτή θα τεθεί υπό ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της Συνόδου Ολομέλειας που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη μεριά της θα παρουσιάσει σχετική έκθεση πριν από τα τέλη του 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου