Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Σε θέσεις «μάχης» οι περιπτερούχοι για τα ποσοστά κέρδους

ΖΗΤΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι περιπτερούχοι αντιδρώντας στα μειωμένα ποσοστά κέρδους στις πωλήσεις τσιγάρων και τηλεκαρτών
Σε περίοδο προετοιμασίας για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους βρίσκονται οι περιπτερούχοι, που αντιδρούν στα πολύ μικρά ποσοστά κέρδους που τους δίνουν οι εταιρίες στην πώληση των καπνικών προϊόντων και των τηλεκαρτών!

Στην Καβάλα το σωματείο αναμένεται μέσα στο επόμενο 15νθήμερο να αποκτήσει νέα διοίκηση, όμως η εκπρόσωπος του Κυριακή Αναπλιώτου μιλώντας στη «ΝΕ», περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο και επισήμανε ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν αντιδράσεις σε Πανελλήνιο επίπεδο μιας και όπως επισήμανε «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι κοινά και γι’ αυτό κοινές θα πρέπει να είναι οι προσπάθειες μας για να τα αντιμετωπίσουμε». Σ’ αυτό το πλαίσιο εξετάζεται και η προσφυγή στην επιτροπή ανταγωνισμού.
«Να επέμβει η Πολιτεία»
Το βασικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος αναφορικά με την πώληση των τσιγάρων και των τηλεκαρτών έχει να κάνει με το γεγονός ότι το περιθώριο κέρδους τους όσον αφορά την πρώτη κατηγορία είναι της τάξης του 4%. «Σε ορισμένα καπνικά προϊόντα, υπάρχουν ορισμένες εταιρίες που μας δίνουν μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους από 5% έως και 5,5% και σε ορισμένες περιπτώσεις 5,8%, όμως κανείς δεν μας εξασφαλίζει ότι αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει και στο μέλλον», τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Αναπλιώτου που αναφέρει ότι την λύση θα πρέπει να την δώσει η κυβέρνηση η οποία «θα πρέπει να επέμβει για να υπάρχει ένα ενιαίο ποσοστό σε ανεκτά επίπεδα, που θα πρέπει να είναι νομικά κατοχυρωμένο, για να μην εξαρτόμαστε από τις διαθέσεις των εταιριών»!

«Να προωθούμε αυτά με τα μεγαλύτερα ποσοστά»;
Το άσχημο για τα περίπτερα είναι ότι υπάρχει η υποχρέωση τους να διαθέτουν όλες τις μάρκες των τσιγάρων και γι’ αυτό η κ. Αναπλιώτου αναρωτιέται «τι θα πρέπει να κάνουμε δηλαδή, να προωθούμε αυτά με το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους. Είναι σωστό αυτό»; Πάντως η εμπειρία της αναφέρει ότι ο κόσμος πλέον, λόγω και της οικονομικής κρίσης, έχει στραφεί προς τα φθηνά προϊόντα και συνεπώς τα κέρδη των περιπτέρων μειώνονται.

2% έως 4% το ποσοστό στις τηλεκάρτες
Ακόμα μεγαλύτερο είναι και το πρόβλημα με τις τηλεκάρτες, στις οποίες το ποσοστό κέρδους μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν 10% και 11% και τώρα κυμαίνεται από 2% έως 4%! «Με τις τηλεκάρτες υπάρχει και το πρόβλημα ότι το περίπτερο θα πρέπει να διαθέτει ένα σημαντικό όγκο χρημάτων για να καλύψει όλες τις κατηγορίες, ενώ τα περιθώρια κέρδους μας είναι στην κυριολεξία μηδαμινά» καταλήγει η εκπρόσωπος των περιπτερούχων Καβάλας.


Του Βασίλη Ιωάννου
Πηγή: http://www.neaegnatia.gr/index.php?&sec=&cid=9857

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου