Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Τα λαθραία τσιγάρα "απειλή" για την ένταξη της Βουλγαρίας στη Σένγκεν

Την εκτίμηση ότι το λαθρεμπόριο των τσιγάρων δεν αποκλείεται να αποτελέσει "απειλή" για τις προσπάθειες της Βουλγαρίας να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν, διατύπωσε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του σοσιαλιστή Σεγκέι Στανίσεφ, Ρούμεν Πέτκοφ.

Στη διάρκεια τηλεοπτικών εμφανίσεών του, ο κ. Πέτκοφ αναφέρθηκε σε προβλήματα σχετικά με τη φύλαξη των βουλγαρικών συνόρων και υπογράμμισε πως ένα από τα πιο σημαντικά είναι το λαθρεμπόριο τσιγάρων και άλλων ειδών.

Όπως είπε, επικαλούμενος τα ευρήματα έρευνας που διενήργησε πολυεθνική εταιρεία, η οποία
δραστηριοποιείται στον κλάδο, τα λαθραία τσιγάρα αντιστοιχούν στο 34% επί του συνόλου των τσιγάρων που διοχετεύθηκαν στη βουλγαρική αγορά το 2010, έναντι του 14% την προηγούμενη τριετία. Οι οικονομικές ζημιές από τα λαθραία τσιγάρα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 500 εκατομμύρια. ευρώ για το 2010, πρόσθεσε.

Ο κ. Πέτκοφ, που από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών είχε μεγάλο μέρος της ευθύνης για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένου και του λαθρεμπορίου τσιγάρων, τόνισε ότι σε πόλεις όπως το Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη), Πλέβεν, Πάζαρτζικ και Πέρνικ, το ποσοστό των λαθραίων τσιγάρων προσεγγίζει και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά το 50% του συνόλου του προϊόντος που πωλείται στην τοπική αγορά.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της αντιπολίτευσης, η απειλή τόσο για την οικονομία, όσο και για την ασφάλεια της ενωμένης Ευρώπης λόγω της αδυναμίας της Βουλγαρίας να προστατεύσει αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., είναι η κύρια αιτία για το πρόσφατο -κοινό- αίτημα των αρμοδίων υπουργών της Γερμανίας και της Γαλλίας για αναβολή της ένταξης της Βουλγαρίας στη συμφωνία του Σεγκέν (μαζί με τη Ρουμανία) τον ερχόμενο Μάρτιο.

Οι δηλώσεις του κ. Πέτκοφ προκάλεσαν την αντίδραση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος, στη διάρκεια τηλεοπτικής του εμφάνισης στο σταθμό bTV, επανέλαβε ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος παραμένει κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησης του.

Όσον αφορά το λαθρεμπόριο τσιγάρων, το 2010, οι τελωνειακές αρχές εντόπισαν και κατάσχεσαν 630 εκατομμύρια τεμάχια λαθραία τσιγάρα, ποσότητα που ξεπερνά κατά 30 φορές τους αντίστοιχους, ετήσιους δείκτες της προηγούμενης κυβέρνησης του κ. Στανίσεφ, είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός δεν σχολίασε, πάντως, την πρόταση του κ. Πέτκοφ, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να σχηματίσει μεικτή ομάδα εργασίας με την Τουρκία, ώστε να ανακαλύψει τον τρόπο με τον οποίο - όπως δήλωσε ο κ. Πέτκοφ - "φορτηγά από την Τουρκία με φορτίο τσιγάρα, φθάνουν στα σύνορα της Βουλγαρίας με φορτίο από "πλαστικές σακούλες" ".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου