Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Financial Times: Αποτυχημένη η πολιτική της τρόικας

Ο Όσκαρ Ουάιλντ είχε γράψει ότι το να χάσει κάποιος έναν γονέα μπορεί να θεωρηθεί κακοτυχία. Αλλά αν χάσει δύο τότε πρόκειται για απροσεξία. Με αυτό τον τρόπο οι Financial Times παραλληλίζουν τη δημοσιονομική πειθαρχία που έχουν επιβάλλει ΔΝΤ και Κομισιόν στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, λέγοντας ότι η Πορτογαλία είναι η επόμενη χώρα που θα υποστεί τα σκληρά μέτρα λιτότητας.




«Φαίνεται ότι ετοιμάζουν την ίδια αποτυχημένη πολιτική των περικοπών και για την Πορτογαλία που μέχρι σήμερα δεν είχε θετικά αποτελέσματα στην Ελλάδα και την Ιρλανδία», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Η Πορτογαλία έχει δύο κοινά με τις δύο χρεωμένες χώρες:
Το πρώτο είναι ότι τα δημοσιονομικά της είναι στην ίδια αβέβαιη πορεία, όπως αντικατοπτρίζεται στο δημόσιο χρέος της.

Το δεύτερο είναι ότι αντιμετωπίζει αδυναμία πληρωμών και απώλειες στη διεθνή ανταγωνιστικότητα.

«Παρόλα αυτά η Πορτογαλία παραμένει διστακτική στην προσφυγή στο πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ κυρίως επειδή το ίδιο πρόγραμμα δεν έχει αποφέρει και πολλά στην Ελλάδα και την Ιρλανδία», αναφέρουν οι Financial Time,s ενώ υπογραμμίζουν ότι Ελλάδα και Ιρλανδία έχουν πολλές πιθανότητες να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους.

«Το ΔΝΤ και η ΕΕ φαίνεται να αγνοούν την κυριολεκτική κατάρρευση της ελληνικής και της ιρλανδικής οικονομίας» τονίζει το δημοσίευμα. Αντ 'αυτού, στρώνουν το δρόμο των δρακόντειων δημοσιονομικών περικοπών για την Πορτογαλία.

Κάποιος πρέπει να αναρωτηθεί πόσο βαθύτερη θα πρέπει να γίνει η οικονομική ύφεση σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία προκειμένου ΔΝΤ και ΕΕ να αναγνωρίσουν ότι οι χώρες της περιφέρεια της ευρωζώνης πάσχουν από έλλειψη φερεγγυότητας παρά από προβλήματα ρευστότητας, που δεν επιδέχεται διόρθωσης μονάχα με δημοσιονομική περιστολή μέσα σε ένα σταθερό σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Ο κίνδυνος είναι ότι, πριν το κάνουν, τα εκλογικά σώματα στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία θα επαναστατήσουν ενάντια στις ατελείωτες οικονομικές δυσκολίες στις οποίες υποβάλλονται μόνο και μόνο για να είναι συνεπείς απέναντι στα ξένα πιστωτικά ιδρύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου