Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Συλλογή υπογραφών για να συζητηθεί στη Βουλή το πόρισμα για τη Siemens

Μετά το πόρισμα των δομημένων ομολόγων που θα συζητηθεί την Παρασκευή, και το πόρισμα της Siemens παίρνει τον δρόμο της Ολομέλειας της Βουλής. Τη Δευτέρα, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Εξαρχος, έδωσε εντολή να μαζευτούν οι τουλάχιστον 60 υπογραφές που απαιτούνται ώστε το πόρισμα της Εξεταστικής για το σκάνδαλο να συζητηθεί στην Ολομέλεια και να κατατεθεί η πρόταση προς τον Πρόεδρο της Βουλής.

Μετά τη συζήτηση του πορίσματος στη Βουλή, τουλάχιστον 30 βουλευτές αναμένεται να καταθέσουν νέα πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η οποία θα συζητηθεί στην Ολομέλεια και στο τέλος τα μέλη της ψηφίζουν για το εάν συμφωνούν ή όχι με την περαιτέρω έρευνα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στην κυβέρνηση υπάρχει διχογνωμία για το εάν η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί στο σύνολό της ή μόνο για εκείνη την περίοδο της οποίας τα αδικήματα δεν έχουν παραγραφεί. Δηλαδή, για το δεύτερο σκέλος της υπόθεσης προμήθειας του συστήματος C4I επί υπουργίας των κυρίων Προκόπη Παυλόπουλου και Χρήστου Μαρκογιαννάκη.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή θα συζητηθεί στη Βουλή το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής που ερεύνησε το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων.

Ξεκινά η δίκη πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της Siemens

Στο μεταξύ, στη Γερμανία ξεκινά η δίκη του πρώην μέλους του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου της Siemens Τόμας Γκάνσβιντ για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της εταιρίας. Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει μήνες και η τελευταία δικάσιμος που έχει οριστεί από το δικαστήριο είναι στις 20 Σεπτεμβρίου.

Ο Τόμας Γκάνσβιντ είναι το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens που κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» από τα οποία πέρασαν περίπου 1,3 δισ. ευρώ για μίζες σε διάφορες χώρες, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα.

Η δίκη Γκάνσβιντ είχε διακοπεί αμέσως μετά την έναρξή της τον Ιανουάριο έπειτα από αίτημα της υπεράσπισης να οριστεί και τρίτος εφέτης ανακριτής. Ο 50χρονος σήμερα Τόμας Γκάνσβιντ κατηγορείται ότι ως επικεφαλής του τομέα τηλεπικοινωνιών του ομίλου Siemens στο διάστημα 2004-2006 γνώριζε για την ύπαρξη των «μαύρων ταμείων» και αγνόησε τις ενδείξεις για τις μίζες που καταβάλλονταν προκειμένου να κλείσουν συμβόλαια της Siemens στο εξωτερικό.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο κ. Γκάνσβιντ είναι αμέλεια στην άσκηση εποπτικών καθηκόντων και φοροδιαφυγή και απειλείται με ποινή φυλάκισης με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο. Ο κ. Γκάνσβιντ αρνείται τις κατηγορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου