Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν 100 δισ. ελληνικού χρέους - Αποτυχημένες οι προσπάθειές τους να τα «ξεφορτωθούν»

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν επιβαρυμένες με ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους σχεδόν 100 δισ. ευρώ, τα οποία δεν μπορούν να πουλήσουν, να αντισταθμίσουν ή να αγνοήσουν, μετά και τις αποτυχημένες προσπάθειές τους να τα «ξεφορτωθούν» προκειμένου να μειώσουν τις επιπτώσεις από μια πιθανό χρεοκοπία της Ελλάδας, σύμφωνα με τραπεζίτες τους οποίους επικαλείται το Reuters.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, τα σχετικά deals «χάλασαν» λόγω έλλειψης πρόθυμων αγοραστών για τα ελληνικά ομόλογα –ακόμα και σε τιμές «κοψοχρονιά»- και λόγω του γεγονότος ότι οι δανειστές δεν έχουν καταφέρει να αγοράσουν «προστασία» λόγω του υψηλού κόστους. Έτσι, οι κορυφαίοι τραπεζίτες συστήνουν στους πελάτες τους να «κάνουν τον σταυρό τους» και να ελπίζουν για το καλύτερο.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι μακράν οι μεγαλύτεροι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, με την έκθεσή τους να διαμορφώνεται –σύμφωνα με εκτιμήσεις- στα 50 δισ. ευρώ. Άλλα 50 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι είναι η έκθεση τραπεζών εκτός Ελλάδας, με την έκθεση των γερμανικών τραπεζών να διαμορφώνεται πέριξ των 19 δισ. ευρώ και των γαλλικών στα 15 δισ. ευρώ.

«Για πολλές τράπεζες, ο χειρότερος εφιάλτης τους φαίνεται πως γίνεται πραγματικότητα», ανέφερε τραπεζίτης, σημειώνοντας πως «τώρα ξέρουμε ότι ο ελληνικός καπνός ήταν πράγματι φωτιά και πολλοί άνθρωποι έχουν βρεθεί πλέον βαθιά εκτεθειμένοι».

Μπαίνοντας στον πειρασμό του εύκολου κέρδους- καθώς το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων ήταν λίγο υψηλότερο από αυτό των γερμανικών- δανειστές από όλη την Ευρώπη προέβαιναν σε αθρόες αγορές ομολόγων κατά το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας. Η ζήτηση ήταν τέτοια που τα spreads μεταξύ των ελληνικών 10ετών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων υποχώρησαν στις περίπου 20 μονάδες βάσης το 2004 –έναντι των 150 μονάδων βάσης πέντε χρόνια νωρίτερα. Αυτή η τάση όμως έχει πλέον αντιστραφεί, με την πτώση στην τιμή των ελληνικών ομολόγων να εκτινάσσει το spread άνω των 1.400 μονάδων βάσης.

Κάποιες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν την έκθεσή τους νωρίς. Άλλες όμως, λόγω αναποφασιστικότητας, αδράνειας ή λόγω της πεποίθησης ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα διορθωθεί, δεν πούλησαν τα ομόλογά τους.

Τώρα, καθώς οι τιμές των ομολόγων «κατακρημνίστηκαν» και ο φόβος ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη εντείνεται, το «παράθυρο» που υπήρχε για πωλήσεις έχει πλέον «κλείσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου