Τρίτη 17 Μαΐου 2011

30% αυξήθηκαν οι ακάλυπτες επιταγές στο τετράμηνο

Η κρίση φουντώνει τα φέσια στην αγορά. Η οικονομική δυσπραγία και η έλλειψη ρευστού προκαλούν καθημερινά νέα «κανόνια» τα οποία συμπαρασύρουν και τους πιστωτές τους.

Το πρόβλημα μεταφέρεται έτσι στις τράπεζες οι οποίες διαπιστώνουν τα κόκκινα δάνεια να εκτοξεύονται στα ύψη, αλλά και σε όσους κρατούσαν στα χέρια τους μεταχρονολογημένες επιταγές των επιχειρήσεων αυτών. Ηδη τα στοιχεία του «Τειρεσία» δείχνουν διαρκή επιδείνωση με τον αριθμό των επιταγών που σφραγίζονται ν' αυξάνεται καθημερινά.

Στο πρώτο τετράμηνο του έτους το συνολικό ύψος των ακάλυπτων επιταγών ξεπέρασε τα 655 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 30% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Μαζί με τις απλήρωτες συναλλαγματικές στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2011 τα φέσια στην αγορά άγγιξαν τα 735 εκατ. ευρώ. Από τη σύγκριση με τα στοιχεία του «Τειρεσία» πέρυσι προκύπτει ότι ο δείκτης αυτός που αποτυπώνει την «ασφυξία» της αγοράς
επιδεινώθηκε κατά 28%.

Στα ίδια επίπεδα ο Απρίλιος

Μόνο μέσα σ' ένα μήνα, τον Απρίλιο, ο οποίος αποδεικνύεται ότι είναι σκληρός όχι μόνο για τους ποιητές, η αξία των επιταγών που σφραγίστηκαν έφτασε στα 138 εκατ. ευρώ παραμένοντας παγωμένη στα περσινά υψηλά επίπεδα.

Αντίθετα σε σύγκριση με τον Μάρτιο οι επιταγές που σφραγίστηκαν ήταν ελαφρώς μειωμένες, κατά 16% σε μηνιαία βάση. Η εξέλιξη αυτή συμβαδίζει με τη μείωση που εμφάνισε ο αριθμός των τεμαχίων που σφραγίστηκαν, ο οποίος ήταν μειωμένος κατά 8,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, οι οποίες στο
τετράμηνο έφτασαν σε αξία τα 80,63 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια άνοδο της τάξης του 12%. Αντίθετα βελτιωμένη εμφανίζεται η εικόνα σε σχέση με τον Μάρτιο καθώς τον Απρίλιο η αξία τους διαμορφώθηκε στα 15,63 εκατ. ευρώ και ήταν μειωμένη κατά 18,41% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου