Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Άνοιξε το δρόμο σε ιδιώτη η Γ.Σ. της ΣΕΚΑΠ. Αντίθετοι ΣΕΚΕ, Εργαζόμενοι

Τέλος στο συνεταιριστικό χαρακτήρα της ΣΕΚΑΠ τέθηκε ουσιαστικά από την έκτακτη  Γενική Συνέλευση της εταιρίας που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής. 
Με πλειοψηφία 50% +1 η Αγροτική Τράπεζα πέρασε την τροποποίηση του καταστατικού που στο εξής επιτρέπει σε ιδιώτη επενδυτή την είσοδο στο μετοχολόγιο της εταιρίας, Απορρίφθηκε από τη Γενική Συνέλευση το θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (απαιτούνται τα 2/3) καθώς επίσης και της αναδιάρθρωσης της εταιρίας.

Αρκετοί εργαζόμενοι μετά το τέλος της Γενικής Συνέλευσης χαρακτήρισαν ύποπτη την απουσία ορισμένων Ενώσεων-μικρομετόχων, οι οποίες αποτέλεσαν την κρίσιμη μάζα προκειμένου η ΑΤΕ να συγκεντρώσει το 50,1%  επί των παρόντων, όπως προβλέπεται στις Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις βάσει καταστατικού. Το σημείο αυτό αποτέλεσε ενδεχομένως και το στοιχείο που αιφνιδίασε τους υπόλοιπους μεγαλομετόχους (ΣΕΚΕ με 34% και Συνεταιρισμός εργαζομένων-συνταξιούχων με 8%) που ζήτησαν να ισχύσει η πλειοψηφία των 2/3, γεγονός που δεν δέχτηκε ο Νομικός Σύμβουλος. Την άρνηση της ΣΕΚΕ και στα τρία θέματα εξέφρασε ο Πρόεδρος της εταιρίας Πάνος Ταρενίδης, ο οποίος διένειμε μάλιστα την ώρα της συνεδρίασης ηλεκτρονικά σε όλα τα Μέσα την επιστολή που διάβασε στη Γενική Συνέλευση. (παρατίθεται εδώ)
Να συζητήσει σοβαρά μαζί τους, ζητούν οι μέτοχοι.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΕΚΕ και Προεδρεύων της Γ.Σ. Θεόφιλος Παπαδόπουλος, εξερχόμενος του εργοστασίου δήλωσε η αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου δεν θα περάσει και κανείς ιδιώτης δεν θα βάλει χρήματα αν η ΑΤΕ δεν συζητήσει σοβαρά με τους βασικούς μετόχους και ενώ η εταιρία χρειάζεται ρευστό.
Ο Πρόεδρος του ενός Σωματείου Κώστας Γαβριηλίδης, εμφανώς φορτισμένος συγκινησιακά, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι από την στιγμή αυτή η εταιρία παύει να έχει συνεταιριστικό χαρακτήρα,. Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκαν, τόσο ο Πρόεδρος του άλλου Σωματέιου Γ. Ζαπτής, όσο και ο εκπρόσωπος του συνεταιρισμού των εργαζομένων-συνταξιούχων Β. Λειβαδίτης, που κατέχει το 8%
Δεν εμφανίστηκε ο Πράτσος. Απομάκρυνε τα Μ.Μ.Ε.
Έλαμψε δια της απουσίας του ο -συνήθως λαλίστατος- Πρόεδρος της εταιρίας Δημήτρης Πράτσος, ο οποίος μάλιστα απομάκρυνε τα Μ.Μ.Ε. από τους χώρους του εργοστασίου. Ήταν μια πρωτόγνωρη απόφαση στην ιστορία της εταιρίας, που δεν έμεινε ασχολίαστη και προκάλεσε σοβαρά ερωτηματικά καθώς θεωρήθηκε παντελώς άστοχη, πολιτικά αλλά και ουσιαστικά (δεδομένου ότι ο Τύπος δεν παρίσταται μέσα στην αίθουσα της Γ.Σ.)
Σύμφωνα με όσα υποστήριξαν οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν στη Γ.Σ. ο Πρόεδρος της εταιρίας ανέφερε, σε μια αποστροφή του λόγου του, ότι «εφόσον δεν περάσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα πρέπει οι παριστάμενοι να βρουν και νέο Πρόεδρο» υπονοώντας ίσως ότι χωρίς ρευστό δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει η εταιρία.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΣΕΚΕ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ ΑΕ

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΑΠΝΑ ΣΕ ΦΥΛΛΑ
Αριθ. Πρωτ.:
Ξάνθη, 13/5/2011
Προς τον κ. Πρόεδρο
της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης
των μετόχων της ΣΕΚΑΠ ΑΕ

Κύριε Πρόεδρε της Γενικής Συνέλευσης,
Κύριοι Μέτοχοι,
Είναι γνωστό ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει στη ΣΕΚΑΠ σημαντικότατο πρόβλημα ρευστότητας, που αναπόφευκτα επηρεάζει την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης.
Εξαιτίας του προβλήματος αυτού, με πρωτοβουλία της Διοίκησης της ΣΕΚΑΠ, δρομολογούνται διαδικασίες για την ανεύρεση συνεταίρου - επενδυτή ή στρατηγικού επενδυτή και της εφαρμογής σχεδίου ανασυγκρότησης- αναδιάρθρωσης της επιχείρησης.
Η ΣΕΚΕ ως ιδρυτικό μέλος και μία εκ των βασικών μετόχων της εταιρείας, από την πρώτη στιγμή δήλωσε την πρόθεσή της να στηρίξει κάθε πρωτοβουλία που θα ληφθεί προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης της ΣΕΚΑΠ και της διασφάλισης της βιωσιμότητας της, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι κατ' αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίζονται επιπρόσθετα το μέλλον της επιχείρησης, τα δικαιώματα των εργαζομένων της, καθώς και τα συμφέροντα της ίδιας της μετόχου ΣΕΚΕ Α.Ε..
Στο πλαίσιο της ξεκάθαρης και αταλάντευτης αυτής θέσης της, η ΣΕΚΕ επιδίωξε να συνομιλήσει απευθείας και με τη διοίκηση της μεγαλομετόχου Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, προκειμένου να βρεθεί η πλέον συμφέρουσα για τα εμπλεκόμενα μέρη λύση.
Τις ανωτέρω θέσεις η ΣΕΚΕ διατύπωσε και στις 14.4.2011, κατά την αρχικώς ορισθείσα ημερομηνία σύγκλησης της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της εταιρίας και ζήτησε την αναβολή της λήψης αποφάσεων επί των θεμάτων αυτής, έως ότου υπάρξουν σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις από την πλευρά της ΑΤΕ, που να διασφαλίζουν με διαφάνεια εξελίξεις που να ικανοποιούν τους ανωτέρω στόχους.
Πρέπει να σημειωθεί εξάλλου, ότι μολονότι μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΣΕΚΑΠ, συμπεριλαμβάνεται ως Θέμα, η «Έγκριση σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρίας», ωστόσο η ΣΕΚΕ έλαβε εν περιλήψει γνώση αυτού, πολύ πρόσφατα και συγκεκριμένα μόλις στις 11.5.2011, αν και εγκαίρως ζήτησε εγγράφως από τη Διοίκηση της ΣΕΚΑΠ να ενημερωθεί σχετικά και κατά συνέπεια δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε αναλυτική αξιολόγησή του.
Βεβαίως η ΣΕΚΕ δεν αντιτίθεται σε μία ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση ανασυγκρότησης της ΣΕΚΑΠ, που θα παρέχει τα εχέγγυα για την έξοδο της εταιρίας από την κρίση και τις προϋποθέσεις για να τεθούν οι βάσεις να επιβιώσει αυτή με μακροχρόνια προοπτική, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει προηγηθεί μία ειλικρινής διαβούλευση της εταιρίας με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, αλλά και τους μετόχους αυτής.
Δεδομένου ότι για το υπό έγκριση σχέδιο η ΣΕΚΕ ενημερώθηκε πολύ πρόσφατα, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, για μείζονος σπουδαιότητας θέματα, όπως είναι εν προκειμένω και αυτά για τα οποία καλείται να λάβει αποφάσεις η σημερινή Γενική Συνέλευση των μετόχων, απαιτείται η προηγούμενη ενδελεχής επεξεργασία και αξιολόγηση όλων των δεδομένων και πληροφοριών που θα κατατεθούν, αφού λάβει χώρα προηγουμένως μία επίπονη διαβούλευση και η οποία είναι πασίδηλο ότι είναι ανεπίτρεπτο να περιορισθεί στα χρονικά πλαίσια της σημερινής Γενικής Συνέλευσης.
Κατά συνέπεια, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω δεδομένα η ΣΕΚΕ, η οποία πρέπει να σημειωθεί ότι εκπροσωπεί μετοχές και ισάριθμες ψήφους που υπερβαίνουν το 1/3 των εκπροσωπουμένων στην παρούσα Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΣΕΚΑΠ ψήφων, δηλώνει ότι αντιτίθεται στη λήψη αποφάσεων και δε χορηγεί τη θετική της ψήφο για κανένα από τα θέματα που συμπεριλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη, διότι:
1) κρίνει ότι τίθεται σε κίνδυνο από τη λήψη των συγκεκριμένων αποφάσεων, η επιβίωση και η υπόσταση της ΣΕΚΑΠ και ουδόλως εξασφαλίζεται το μέλλον αυτής,
2) δεν διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων της εταιρίας,
3) τίθεται σε κίνδυνο και η ίδια η συμμετοχή της ΣΕΚΕ στην ΣΕΚΑΠ και απεμπολείται το ύψιστο δικαίωμα της ΣΕΚΕ να παρεμβαίνει αποφασιστικά σε τόσο σημαντικά θέματα, η εξέλιξη των οποίων ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική της θέση.

Οι εκπροσωπούντες την μέτοχο ΣΕΚΕ
Παναγιώτης Ταρενίδης
Πρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΚΕ Α.Ε.
Κων/νος Χατζηελευθεριάδης
Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΚΕ Α.Ε.
Θεόφιλος Παπαδόπουλος
Διευθύνων Σύμβουλος ΣΕΚΕ Α.Ε.

Ύποπτες χαρακτηρίστηκαν οι απουσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου