Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Υπουργείο Οικονομικών - Εγγυήσεις εγκεκριμένων αποθηκευτών-εφοδιαστών

Αρ. πρωτ.: ΔΕΦΚ Γ 5021174 ΕΞ 9.5.2011

Εγγυήσεις εγκεκριμένων αποθηκευτών-εφοδιαστών

Αθήνα, 9/05/2011
Αρ.Πρωτ.: ΔΕΦΚ Γ 5021174ΕΞ2011



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ
ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ.
Δ/ΝΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ Β ’& Γ’ .

Ταχ. Δ/νση : Λ. Κηφισίας 124
Ταχ. Κώδικας : 10184 Αθήνα
Πληροφορίες : Φ. Νταμπακάκη- Ε. Κερασιώτη
Τηλέφωνο : 210-6987429
FAX : 210-6987424
Ε-mail : finexcis@otenet.gr

ΘΕΜΑ: «Εγγυήσεις εγκεκριμένων αποθηκευτών-εφοδιαστών»

Με αφορμή αιτήματα ενδιαφερομένων, αναφορικά με τον τρόπο προσδιορισμού του ύψους των εγγυήσεων που παρέχονται από τους εφοδιαστές πλοίων και αεροσκαφών με προϊόντα Ε.Φ.Κ., σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 της υπ΄ αριθμ. Φ.883/530/16.9.1999 Α.Υ.Ο. «Όροι και προϋποθέσεις χορήγησης άδειας εγκεκριμένου αποθηκευτή», παρέχονται οι ακόλουθες διευκρινίσεις ως προς την εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της ανωτέρω ΑΥΟ, ο προσδιορισμός του ύψους της απαιτούμενης εγγύησης για τη χορήγηση άδειας εγκεκριμένου αποθηκευτή-προσώπου που μόνο κατέχει (εμπόρου, εξαγωγέα κλπ) πραγματοποιείται ανάλογα με την κατηγορία των προϊόντων που θέτει σε ανάλωση, διακινεί υπό καθεστώς αναστολής ή εξάγει, δηλαδή με ποσοστό 10% για τα καπνικά και 20% για τα αλκοολούχα προϊόντα, επί του καταβληθέντος κατά το προηγούμενο έτος συνολικού ποσού Ε.Φ.Κ., ή επί του αναλογούντος εάν συντρέχει η περίπτωση εφαρμογής της περίπτωσης Β του άρθρου 4 της ανωτέρω ΑΥΟ.

Κατ΄ ακολουθία, για τη χορήγηση άδειας εγκεκριμένου αποθηκευτή σε εφοδιαστές πλοίων και αεροσκαφών που αναπτύσσουν και εμπορική δραστηριότητα στο εσωτερικό της χώρας (θέση προϊόντων σε ανάλωση με καταβολή του ΕΦΚ), ο προσδιορισμός της απαιτούμενης εγγύησης θα πρέπει να γίνεται για λόγους ομοιόμορφης μεταχείρισης, με ανάλογη διάκριση.

Επομένως η απαιτούμενη εγγύηση θα πρέπει να υπολογίζεται με το αντίστοιχο ποσοστό επί του καταβληθέντος κατά το προηγούμενο έτος Ε.Φ.Κ, ανά κατηγορία προϊόντος που τίθεται σε ανάλωση, δηλαδή 10% για τα καπνικά και 20% για τα αλκοολούχα.

Εάν ωστόσο ο εγκεκριμένος αποθηκευτής/εφοδιαστής δεν θέτει σε ανάλωση μια κατηγορία προϊόντων, το ύψος της εγγύησης για την συγκεκριμένη κατηγορία θα υπολογίζεται χωριστά με το αντίστοιχο ποσοστό (δηλαδή 10% για τα καπνικά και 20% για τα αλκοολούχα), επί του αναλογούντος ΕΦΚ στα προϊόντα που διακινήθηκαν υπό καθεστώς αναστολής , παρεδόθησαν ως εφόδια, εξήχθηκαν προς τρίτες χώρες κλπ, κατ΄ ανάλογη εφαρμογή και της περίπτωσης Β του άρθρου 4 της ανωτέρω ΑΥΟ.

Ως ελάχιστο όριο εγγύησης εξακολουθεί να ισχύει αυτό της κατηγορίας των εφοδιαστών που θέτουν και σε ανάλωση προϊόντα Ε.Φ.Κ., σύμφωνα με το άρθρο 6 της σχετικής Α.Υ.Ο. το οποίο ανέρχεται σε 146.735 ευρώ.

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Ο ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου