Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Coca-Cola 3E: Τη "διώχνουν" οι φόροι και η γραφειοκρατία

Ο πρόεδρος της Coca-Cola 3E, Γιώργος Δαυίδ, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων του ομίλου επισήμανε με έμφαση πως οι εξαγγελίες για το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων και τη μείωση της γραφειοκρατίας δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί.






 «Γυρίζει» την πλάτη στην Ελλάδα, όπως φαίνεται, ο κορυφαίος όμιλος αναψυκτικών Coca-Cola 3E καθώς επιλέγει να επενδύσει και να επεκτείνει την παρουσία του σε γειτονικές χώρες. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η Βουλγαρία και συγκεκριμένα η πρωτεύουσά της, Σόφια, στην οποία η Coca-Cola 3Ε αποφάσισε μεταξύ 14 ευρωπαϊκών πόλεων να εγκαταστήσει το ενιαίο κέντρο ανθρωπίνων πόρων και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της, δημιουργώντας 200 νέες θέσεις εργασίας.

Το κέντρο, όπως έγινε γνωστό, θα είναι έτοιμο προς το τέλος του 2011 και θα έλθει να προστεθεί στις τρεις παραγωγικές μονάδες που διατηρεί η εταιρεία στη Βουλγαρία, στις περιοχές Bankya, Kostinbrod και Targovishte καθώς και στα 1.300 άτομα που απασχολεί εκεί.

Αντίθετα, στην Ελλάδα η εταιρεία προχώρησε το αμέσως προηγούμενο διάστημα στη μείωση του προσωπικού της σε Αθήνα και Πάτρα και διέκοψε μέρος της παραγωγής της στην Κρήτη για ορισμένο χρονικό διάστημα, επικαλούμενη τη δυσμενή οικονομική συγκυρία.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως η επένδυση στη Βουλγαρία και μαζί οι 200 θέσεις εργασίας θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν δημιουργηθεί στην Ελλάδα, εάν προχωρούσαν ταχύτερα οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η οικονομία για να γίνει περισσότερο ελκυστική στις ξένες επενδύσεις και να πάρει ξανά μπροστά η ανάπτυξη.

Διαρθρωτικές αλλαγές

Τα παραπάνω άλλωστε τόνισε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Coca-Cola 3E, Γιώργος Δαυίδ, ο οποίος από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων του ομίλου επισήμανε με έμφαση πως οι εξαγγελίες για το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων και τη μείωση της γραφειοκρατίας δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως οι πρώτες άδειες για τη λειτουργία του εργοστασίου συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) της εταιρείας στο Σχηματάρι Αττικής, χορηγήθηκαν μετά από 2,5 χρόνια (!) από το ΥΠΕΚΑ και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

Την ίδια στιγμή, άσκησε σκληρή κριτική αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει ΕΦΚ στα αναψυκτικά και στους χυμούς, σχολιάζοντας πως τέτοια φορολογικά μέτρα δεν θα αποδώσουν και δεν θα φέρουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Τέλος, πρόσθεσε πως ο μόνος τρόπος για να βελτιωθεί η οικονομία και να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα είναι να υλοποιηθούν οι εξαγγελθείσες διαρθρωτικές αλλαγές, με την ταχύτητα που απαιτούν οι περιστάσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου