Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Το 10% των τσιγάρων στην ΕΕ πωλούνται λαθραία - Αναπτυσσόμενη η παράνομη αγορά τσιγάρων

Στα 10 δισ. ευρώ εκτιμάται η ζημιά για τα εθνικά και ευρωπαϊκά έσοδα από το λαθρεμπόριο τσιγάρων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η ετήσια κατανάλωση παράνομων τσιγάρων αυξήθηκε κατά 3,1 δισ. μονάδες το 2010 σε σχέση με το 2009 και ανήλθε συνολικά για το έτος σε 64,2 δισεκατομμύρια μονάδες, αντιστοιχώντας περίπου στο 10% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων στην Ε.Ε.

Πλέον σε πολλές χώρες της Ε.Ε. υπάρχουν σήμερα δύο διακριτές αγορές τσιγάρων, μια νόμιμη ελεγχόμενη αγορά, η οποία φθίνει, και μια παράνομη ανεξέλεγκτη αγορά, η οποία αναπτύσσεται. Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι αρκετά μικρότερο από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά από τον Απρίλιο του 2010 εμφανίζει ισχυρές ανοδικές τάσεις.

Σύμφωνα με έρευνα της KPMG για λογαριασμό της Philip Morris International Inc. (PMI), η παράνομη αγορά τσιγάρων στην Ε.Ε. είναι σήμερα μεγαλύτερη από τις νόμιμες αγορές τσιγάρων της Γαλλίας, της Ιρλανδίας και της Φινλανδίας (!). Μάλιστα, η KPMG επισημαίνει πως το παράνομο εμπόριο λαθραίων τσιγάρων και παραποιημένων τσιγάρων στην Ε.Ε. το 2010 έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή που ξεκίνησαν να διενεργούνται σχετικές έρευνες το 2006.

Σημειώνεται πως η KPMG διενεργεί την έρευνα αυτή κάθε χρόνο στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της ΡΜΙ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών της ΕΕ. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών έχουν κοινοποιηθεί στα κράτη μέλη (στα Υπουργεία Οικονομικών) και τον OLAF ( Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης) ο οποίος έχει κάνει τις σχετικές εκτιμήσεις για ετήσιες απώλειες της τάξης του 10%.

Ο κ. Τίμοθι Λίντον, ανώτατος λειτουργός συμμόρφωσης και αντιπρόεδρος της Ακεραιότητας Εμπορικών Σημάτων της PMI δήλωσε:

«Ενώ είναι σαφές ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου στην ΕΕ εργάζονται σκληρά για να καταπολεμήσουν το πρόβλημα, η έρευνα δείχνει ότι τα παραποιημένα και τα άλλα παράνομα τσιγάρα συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται και αποτελούν αυξανόμενη πρόκληση για τις χώρες της ΕΕ.

Η παράνομη αγορά τσιγάρων στην ΕΕ είναι σήμερα μεγαλύτερη από τις νόμιμες αγορές τσιγάρων της Γαλλίας, της Ιρλανδίας και της Φινλανδίας αθροιστικά και δημιουργούν αυξημένη εγκληματικότητα στα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς τα κέρδη από το παράνομο εμπόριο χρησιμοποιούνται συχνά για τη χρηματοδότηση άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, της εμπορίας ανθρώπων και της τρομοκρατίας.

Σε πολλές χώρες της ΕΕ υπάρχουν σήμερα δύο διακριτές αγορές τσιγάρων, μια νόμιμη ελεγχόμενη αγορά η οποία φθίνει και μια παράνομη ανεξέλεγκτη αγορά η οποία αναπτύσσεται.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου