Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΣΕΚΑΠ: Προς στρατηγικό επενδυτή

Σε διεθνή διαγωνισμό για την εκχώρηση του μειοψηφικού ποσοστού 44,5%, που σήμερα ανήκει στην ATEbank, θα αναζητήσει η Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία Ξάνθης ΣΕΚΑΠ την απαραίτητη ρευστότητα, ώστε να συνεχίσει να έχει βιώσιμη δραστηριότητα.

Η χθεσινή επαναληπτική Γ.Σ. της επιχείρησης δεν άφησε άλλα περιθώρια ελιγμών, αφού καταψηφίστηκε από τη ΣΕΚΕ, δεύτερο τη τάξει μέτοχο με 34,5%, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά, κατά 25 εκατ. ευρώ, όπως και το σχέδιο αναδιάρθρωσής της. Η διοίκηση της ΣΕΚΕ ξεκαθάρισε στους υπόλοιπους μετόχους ότι δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο σε κάθε πιθανή θετική εξέλιξη που θα αφορά το μέλλον της ΣΕΚΑΠ, υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα γίνουν με διαφάνεια και νομιμότητα.

Αυτό σημαίνει ότι «ανοίγει» ο δρόμος για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην καπνοβιομηχανία, δεδομένου ότι η ATEbank έχει ήδη αναθέσει σε εξειδικευμένο οίκο τη διεκπεραίωση των διαδικασιών για τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού με σκοπό την πώληση του μεριδίου της. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη η China National Tabacco Corporation, ο ινδικός καπνικός όμιλος Bommidala Group - BBM και μια καπνοβιομηχανία από την Τουρκία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον.

Παρέμβαση

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΣΕΚΕ Π. Ταρενίδης γνωστοποίησε ότι σε ενημέρωση που είχε από την ΑΤΕ προέκυψε πως έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για να καταβληθεί στη βιομηχανία το ποσό των 6 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αφορά σε επιδότηση επένδυσης συνολικού ύψους 16 εκατ. ευρώ, που υλοποίησε η ΣΕΚΑΠ για να εκσυγχρονιστεί, πριν από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές στην καπνοβιομηχανία, το ποσό αυτό θα πρέπει να δοθεί άμεσα διότι το θέμα της έλλειψης ρευστότητας έχει καταστεί ασφυκτικό.

Βολές για τις πέντε συνεχόμενες αυξήσεις στα τσιγάρα εξαπέλυσε το προεδρείο της ΣΕΚΕ, διότι «θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τη ΣΕΚΑΠ», και τάχθηκε υπέρ της διασφάλισης των θέσεων εργασίας των περίπου 250 εργαζομένων της επιχείρησης.

Λ.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου