Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Σανίδα - σωτηρίας για τα περίπτερα - Συνέντευξη του κ. Κόγια

Με τις καλύτερες προοπτικές ξεκινά τα πρώτα του βήματα ο Προμηθευτικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός των Περιπτερούχων  στη Μαγνησία. Απώτερος στόχος τους όπως τονίζει σήμερα σε συνέντευξη του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο «αρχιτέκτονας» της πρωτοβουλίας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας και του τοπικού συλλόγου Κων. Κόγιας είναι «να βγάλει από την δύσκολη θέση που έχουν περιέλθει τους επαγγελματίες του κλάδου.
  
 Μέσα από  αυτήν την προσπάθεια- σύμφωνα με τον κ. Κόγια- θα δοθεί η δυνατότητα προκειμένου να επωφεληθούν  αφού θα μειωθεί  το κόστος αγορών έξω από το κέρδος της λιανικής πώλησης έναντι των ποσοστών που υπάρχει σήμερα ώστε όπως υπογραμμίζει ο ίδιος να «είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την ανταγωνιστικότητα και την προκλητικότητα των πολυκαταστημάτων».
Στη συνέντευξη ο κ. Κόγιας μιλά ακόμη για τις επιπτώσεις της κρίσης στα περίπτερα και τα καπνοπωλεία αλλά και για τα νέα μέτρα που εφαρμόζει το Υπουργείο Οικονομικών και πλήττουν ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη αγορά.


Συνέντευξη  
 στη  ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ



Κύριε Κόγια, ξεκινήσατε μία πολύ φιλόδοξη πρωτοβουλία για την δημιουργία Προμηθευτικού Συνεταιρισμού στο κλάδο των περιπτερούχων. Ποια ανάγκη σας οδήγησε ως κλάδο σε αυτή την απόφαση;

Κυρία Κυριαζή επιτέλους ένας μεγαλεπήβολος στόχος μας είναι πραγματικότητα. Η αναγκαιότητα της συσπείρωσης και της συστράτευσης σε αυτή την κατεύθυνση αυτή την στιγμή είναι επιβεβλημένη. Όταν διαπιστώνεις ότι οι συνάδελφοι σου  βρίσκονται σε διάχυτη αγωνία επιβίωσης, όταν βλέπεις μάτια δακρυσμένα όταν έρχονται συνάδελφοι και εκλιπαρούν να μην μείνουν άνεργοι, τότες είσαι υποχρεωμένος αν θέλεις να λες ότι αγωνίζεσαι για τον κλάδο σου, να κάνεις ότι είναι ανθρωπίνως εφικτό προκειμένου να βοηθήσεις. Όταν έρχεται και σε πλησιάζει ο συνάδελφος σου και σου λέει ότι έχει υποθήκευση τα λίγα περιουσιακά στοιχεία  που είχε για να πάρει ένα δάνειο, τότες αναζητάς να βρεις λύση προκειμένου να τον βγάλεις από το αδιέξοδο που έχει περιέλθει, πόσο μάλλον όταν τα χρόνια που πέρασαν μας έχουν σημαδέψει από μεγάλη φτώχεια και φιλότιμο.

Ποια είναι τα μηνύματα από τους συναδέλφους σας. Υπάρχει ανταπόκριση στο εγχείρημα;

Πρέπει να σας αναφέρω ότι οι συνάδελφοι μας όχι μόνο ανταποκρίνονται σε αυτό το εγχείρημα αλλά προσπαθούν με τις όποιες δυνάμεις έχουν να βοηθήσουν ουσιαστικά αυτήν την προσπάθεια, που θα τους βγάλει από την δύσκολη θέση που έχουν περιέλθει, απόδειξη τον λεγόμενων μου είναι ότι οι συνάδελφοι προσπαθούν να πάρουν όσες περισσότερες μερίδες μπορούν προκειμένου να βοηθήσουν αυτήν την προσπάθεια προκειμένου να επωφεληθούν  τις δυνατότητες που τους παρέχει ο  Προμηθευτικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός. Αρκεί να σας αναφέρω ότι μπορούμε να κατεβάσουμε το κόστος αγορών έξω από το κέρδος της λιανικής πώλησης έναντι των ποσοστών που υπάρχει σήμερα ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την ανταγωνιστικότητα και την προκλητικότητα των πολυκαταστημάτων. (παράδειγμα  μπορούμε σήμερα συνάδελφοι να ανταγωνιστούμε ένα πολυκατάστημα από την στιγμή που πουλάει τα προϊόντα του κάτω από το κόστος που τιμολογούμαστε;)

Μπορείτε να καταγράψετε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτής της πρωτοβουλίας;

Ο σκοπός του ΣΥΝ. ΠΕ είναι στην πρώτη φάση να είναι διαπραγματευτικός, και φυσικά να κάνει διαπραγμάτευση μόνο με τους τζίρους των επιχειρήσεων μας. Επεξεργαζόμαστε λύσεις ώστε να γίνουμε συνεταιρισμός μεταποιητικός σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης είτε κατασκευάζοντας είτε σε φασόν. Αυτός ο συνεταιρισμός είναι η δική μας επαγγελματική επιχείρηση που με την δική μας θέληση μπορεί να αντιμετωπίσει τις αναγκαιότητες και τις δυσκολίες του σήμερα. Ο συνεταιρισμός αυτός δίνει την δυνατότητα σε όλους εμάς να γίνουμε συνέταιροι ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα που έχουμε, αγοράζοντας από 1 έως 50 μερίδες. Η αξία της κάθε συνεταιριστικής μερίδας είναι 58,70 €. Με την κίνηση μας αυτή αποκτούμε την επαγγελματική ταυτότητα και ταυτόχρονα μεγάλη δύναμη και οντότητα ως κλάδος.

Το περίπτερο είναι από τις επιχειρήσεις που «χτυπήθηκαν» πρώτες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ποια είναι η κατάσταση στον κλάδο σε τοπικό επίπεδο και ποιο το σοβαρότερο πρόβλημα;

Όλοι γνωρίζεται ότι το κύριο προϊόν που πουλάμε είναι τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και που αυτή την στιγμή βάλλεται από πολλά μέτωπα. Η συγκύρια της βαθειάς κρίσης είχε συνέπεια να πλήξει σε μεγάλο βαθμό τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του κλάδου μας ( Περίπτερα – Καπνοπωλεία ). Σε αυτό συνέβαλε και η Κυβέρνηση που στην προσπάθεια της να εισπράξει περισσότερα έσοδα από τον Ε.Φ.Κ πραγματοποίησε αλλεπάλληλες αυξήσεις με συνέπεια να περνη σήμερα το 83,7% της άξιας της λιανικής τιμής του κάθε πακέτου τσιγάρου. Οι Καπνοβιομηχανίες- Εισαγωγικές Εταιρίες  από την πλευρά τους προκειμένου να μην χάσουν μερίδια αγοράς συρρίκνωσαν ακόμη περισσότερο τα περιθώρια κέρδους μας, με αποτέλεσμα να χάνουμε καθημερινά συναδέλφους. Επιτρέπεται  να εργαζόμαστε από 18 έως 24 ώρες ημερησίως χωρίς να έχουμε ένα στοιχειώδες οικονομικό όφελος; Επιτρέπεται να συνεχίσουμε να έχουμε τους μεσάζοντες στην τσέπη μας. Ως πότε θα έχουμε διαχειριστές στην επιχείρηση μας.

Υπάρχει ένα πλαίσιο προτάσεων που κατά την εκτίμησή σας θα μπορούσε να βοηθήσει για να αρθεί το αδιέξοδο;

Αγαπητοί φίλοι & φίλες είμαστε και εμείς άνθρωποι και δικαιούμαστε καλύτερη μεταχείριση. Όλοι εμείς μπορούμε να στηρίξουμε το ΣΥΝ.ΠΕ αγοράζοντας και συμμετέχοντας στην προσπάθεια αυτή. Δεν έχουμε δικαίωμα άλλο να καθυστερούμε την επιβίωση μας, δεν πάει άλλο η μιζέρια στον κλάδο μας, προσπαθούμε με οποιοδήποτε τρόπο να απομακρύνουμε τον εφιάλτη της φτώχειας. Για αυτό δίνουμε δύναμη στην δύναμη μας. Όλοι εμείς σήμερα ξεκινάμε τα πρώτα βήματα της καλυτέρευσης μας, διαπραγματευόμαστε μαζικά και σεβόμαστε την οικονομική αυτοτέλεια της κάθε επιχείρησης. Η αγωνιώδη αυτή κατάσταση του σκληρού δρόμου της επιβίωσης θα σηματοδοτήσει για όλους εμάς μια καλύτερη οικονομική ευρωστία. Στόχος μας είναι:

Είτε με διαπραγματευτικό τρόπο, είτε με μεταποιητικό τρόπο, είτε να  προμηθεύονται  προϊόντα μέσα από τον Συνεταιρισμό, είτε μειώνοντας τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων μας, είτε αυξάνοντας το νομικό πλαίσιο πωλούμενων προϊόντων και με άλλα είδη  θέλοντας να βοηθήσουμε να υπάρξει βιώσιμη και οριστική λύση στους ήδη υπερχρεωμένους συναδέλφους μας. Θέληση έχουμε και μπορούμε να θωρακίσουμε τον κλάδο μας, και να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις μας με τα τοπικά προϊόντα, καθώς και με τα ελληνικά προϊόντα.

Γιατί η Πολιτεία αγνοεί τις προτάσεις και επιμένει στην φοροεισπρακτική πολιτική

Είναι γεγονός ότι οι πολιτεία δεν έχει αντιληφτεί ότι με συνεχής αυξήσεις στον Ε.Φ.Κ. στα καπνοβιομηχανικά προϊόντα αλλά και στην περεταίρω αύξηση του Φ.Π.Α. και τον τιμολογίων των ΔΕΚΟ δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στον κλάδο μας. Επίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι και οι Καπνοβιομηχανίες- Εισαγωγικές Εταιρίες είχαν διαφορετικές προτάσεις από εμάς εξυπηρετώντας τα συμφέροντα τους. Αυτό το κύτταρο αυτής της κοινωνίας όλων αυτών των ανθρώπων χρειάζεται η πολιτεία και να τους σεβαστεί, καθώς εργάζονται ως άμισθοι φοροεισπράκτορες του κράτους, και φυσικά να τους στηρίξει, διότι στηρίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την εθνική μας οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου