Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Η αύξηση της τιμής στα τσιγάρα φούντωσε το λαθρεμπόριο - Ευρωπαϊκές επιδόσεις για το παραεμπόριο μετά το φόρο... αυτογκόλ

Προ τετραετίας το ποσοστό του λαθρεμπορίου στη χώρα δεν υπερέβαινε το 4%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη κυμαίνεται στα επίπεδα του 10%.
Πλέον η απόσταση έχει καλυφθεί σημαντικά

Με τις τιμές στα φθηνά τσιγάρα να έχουν εκτοξευθεί έως και 35% τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, το λαθρεμπόριο μοιάζει να γιγαντώνεται επικίνδυνα στη χώρα μας, καταγράφοντας δραματική αύξηση στο διάστημα αυτό.

Η ειρωνεία στην εξέλιξη αυτή των πραγμάτων στην εγχώρια αγορά ειδών καπνού είναι ότι τόσο αυτή η κυβέρνηση όσο και η προηγούμενη της ΝΔ ακολούθησαν μια πολιτική αύξησης της φορολογίας στα τσιγάρα με σκοπό την τόνωση των φορολογικών εσόδων. Στην πράξη, όμως, δεν ήταν οι προβλέψεις για αύξηση εσόδων που επιβεβαιώθηκαν, αλλά οι φόβοι για "αιμορραγία" εσόδων από την εύλογη αναζωπύρωση του λαθρεμπορίου τσιγάρων.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, όταν το 70% και πλέον της τελικής τιμής ενός πακέτου τσιγάρων είναι δασμός, λογικό είναι να ανοίγει τις ορέξεις των λαθρεμπόρων και όσο υψηλότερες οι τιμές λιανικής πώλησης τόσο μεγαλύτερο το κίνητρο για περαιτέρω ανάπτυξη του λαθρεμπορίου.

Aνατροπή
Προ τετραετίας το ποσοστό του λαθρεμπορίου στη χώρα δεν υπερέβαινε 4%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη κυμαίνεται στα επίπεδα του 10%. Οι αυξήσεις όμως των τελευταίων ετών αύξησαν σημαντικά το ποσοστό αυτό, μειώνοντας στο ελάχιστο τη διαφορά με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Τρανταχτό παράδειγμα η Βρετανία, όπου όταν στις αρχές της περασμένη δεκαετίας προχώρησε στην επιβολή υψηλών δασμών στα τσιγάρα, το λαθρεμπόριο διογκώθηκε με εκρηκτικούς ρυθμούς και "εκπροσωπεί" πάνω από το 35% της συνολικής λιανικής αγοράς.

Στη χώρα μας, ενώ το 2007 ο αριθμός των κατασχεθέντων τσιγάρων ανερχόταν σε 149 εκ. πακέτα, που αντιστοιχούσαν σε διαφυγόντες φόρους και δασμούς ύψους 18,8 εκ. ευρώ, το 2008 κατασχέθηκαν 216,5 εκ. πακέτα τσιγάρων, τα οποία αντιστοιχούσαν σε διαφυγόντες δασμούς και φόρους ύψους 29,5 εκ. ευρώ. Το 2010 υπερδιπλασιάστηκαν οι κατασχέσεις λαθραίων τσιγάρων, φθάνοντας τα 544 εκ. πακέτα.

Κίνα, Αλβανία, Σκόπια και Αίγυπτος - Τα εργαστήρια των "μαϊμούδων"

Στη χώρα μας κυκλοφορούν ευρέως τσιγάρα-μαϊμού με ετικέτες γνωστών βιομηχανιών που κατασκευάζονται σε παράνομα εργαστήρια. Κίνα, Αλβανία, πρώην Γιου­­γκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Αίγυπτος, είναι οι συνηθέστερες χώρες από όπου μεταφέρονται με κατεύθυνση όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.

Επίσης, αθρόες ποσότητες τσιγάρων ελληνικής προέλευσης αγοράζονται από τους χονδρέμπορους με σκοπό την εξαγωγή τους. Με νόμιμες διαδικασίες το φορτίο περνάει τα σύνορα, αλλά κάπου στη διαδρομή τα φορτία χάνονται. Χωρίς να έχουν πληρώσει φόρους τα τσιγάρα επιστρέφουν στην Ελλάδα και πωλούνται παρανόμως.

Σε δύο χρόνια - 30% κάτω οι νόμιμες πωλήσεις

Η ραγδαία αύξηση στις τιμές των τσιγάρων, πέραν της έκρηξης του λαθρεμπορίου, έχει προκαλέσει μεγάλο πλήγμα και στον κλάδο, με τις πωλήσεις να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.

Το 2010 οι πωλήσεις τσιγάρων στην Ελλάδα γνώρισαν μείωση της τάξης του 15%, ενώ η φετινή χρονιά "τρέχει" με πτώση 12%.

Για ένα πακέτο φθηνά τσιγάρα που στις αρχές του 2010 κόστιζε 2 ευρώ, με τις αυξήσεις στους φόρους που επιβλήθηκαν μέχρι σήμερα η τιμή πλέον έχει φτάσει στα επίπεδα των 2,90 ευρώ. Στα 25άρια ενώ η τιμή ανερχόταν σε 2,8 ευρώ, με τις αυξήσεις το κόστος διαμορφώνεται σήμερα στα 3,7 ευρώ.

4 ευρώ
Στα ακριβά τσιγάρα ενώ η τιμή στις αρχές του περασμένου χρόνου κινούνταν στα επίπεδα των 3 ευρώ, πλέον έχει ανέλθει στα 4 ευρώ, χωρίς οι ξένες εταιρείες να έχουν περάσει στη λιανική τιμή την τελευταία αύξηση του φόρου, απορροφώντας οι ίδιες το κόστος.

Παρά πάντως τη ζημιά που προκαλεί στα έσοδα για το κράτος η άνθηση του λαθρεμπορίου, μειωμένες πωλήσεις σημαίνουν ακόμα πιο μειωμένα φορολογικά έσοδα.

Παρ' όλα αυτά όμως, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει και νέα αύξηση του πάγιου φόρου στα τσιγάρα που θα πλήξει εκ νέου τις ελληνικές εταιρείες, καθώς θα αναγκασθούν να αυξήσουν τις τιμές στα φθηνά τσιγάρα, χωρίς απαραίτητα να αναπροσαρμοσθούν προς τα πάνω οι τιμές των ακριβών πακέτων.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ
nanos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου