Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Τσιγάρα που σβήνουν μόνα τους - Πρωτοποριακά τσιγάρα ενάντια στην εκδήλωση πυρκαγιών. Πότε θα έρθουν στην Ελλάδα

Τα πρώτα ασφαλή τσιγάρα αναμένεται να κυκλοφορήσουν σε όλες τις αγορές των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάση Κοινοτικής Απόφασης η οποία προβλέπει ότι όλα τα τσιγάρα που παράγονται και πωλούνται εντός της ΕΕ να συμμορφώνονται τα πρότυπα αυτά.

Μάλιστα, η εν λόγω Απόφαση έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή σε αρκετές χώρες, όπως η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ισπανία, κλπ., στις οποίες κυκλοφορούν πλέον τα λεγόμενα τσιγάρα περιορισμένης αναφλεξιμότητας.

Τι είναι τα τσιγάρα περιορισμένης αναφλεξιμότητας

Τα τσιγάρα περιορισμένης αναφλεξιμότητας γνωστά και ως LIP (Low Ignition Propensity) έχουν σχεδιαστεί για να σβήνουν μόνα τους. Αυτό σημαίνει πως όταν δεν καπνίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, απλά σβήνουν, ενώ κάτι τέτοιο γίνεται εφικτό χάριν ενός ειδικά σχεδιασμένου τσιγαρόχαρτου το οποίο διαθέτει λεπτές ταινίες προκαλώντας τη μείωση της ροής του αέρα. Οι ταινίες περιέχουν ένα φυσικό συστατικό και δεν είναι άμεσα ορατές.

Τα εν λόγω τσιγάρα σχεδιάστηκαν με αυτόν τον τρόπο με σκοπό τη μείωση των πυρκαγιών που προκαλούνται από απρόσεκτους καπνιστές.

Μάλιστα η συγκεκριμένη ιδέα έχει τις ρίζες της στις αρχές της δεκαετίας του 1980 στη Νέα Υόρκη, όπου και κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην αγορά το 2004.

Στην χώρα μας, οι προδιαγραφές για τα τσιγάρα περιορισμένης αναφλεξιμότητας πρόκειται να εφαρμοστούν σταδιακά σε όλα τα εμπορικά σήματα όλων των εταιρειών προκειμένου από τις 17 Νοεμβρίου 2011 η ελληνική αγορά να εφοδιάζεται από τις καπνοβιομηχανίες μόνο με τσιγάρα που θα συμμορφώνονται με τα πρότυπα περιορισμένης αναφλεξιμότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου