Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΣΕΚΑΠ: Αποχωρεί η διοίκηση

Σε αποχώρησή της από το «τιμόνι» της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, εν μέσω διαδικασίας προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή, προχωρεί η διοίκηση της εταιρείας, συγκαλώντας για το σκοπό αυτό έκτακτη Γ.Σ. στις 21 Οκτωβρίου.

«Κλείσαμε τον κύκλο μας» επισήμανε στην «Η» ανώτατο στέλεχος της διοίκησης της ΣΕΚΑΠ, που μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης του 50,36% του μετοχικού κεφαλαίου της από την ΑΤΕ, θα μείνει σε καθεστώς μεταβατικής κατάστασης, όσον αφορά τη διαχείρισή της. Η σημερινή διοίκηση είχε υποβάλλει ήδη από τον Ιούλιο την παραίτησή της, αλλά οι μέτοχοι της καπνοβιομηχανίας είχαν ζητήσει την παραμονή της μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ρευστότητα

Πάντως, πληροφορίες κάνουν λόγο και για πιεστικά προβλήματα ρευστότητας στην επιχείρηση που υφίστανται εδώ και καιρό, αλλά οξύνθηκαν επικίνδυνα έπειτα από τη μείωση των ημερών πίστωσης από 56 ημέρες σε 28, που δίνει το Δημόσιο για την καταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ.

Ηδη η ΣΕΚΑΠ, εξαιτίας των συνεχών ανοδικών αναπροσαρμογών στην καπνική φορολογία απορρόφησε εν πολλοίς το σχετικό κόστος για να παραμείνει ανταγωνιστική. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της συρρικνώθηκε πέρσι στα 36,033 εκατ. ευρώ από 53,133 εκατ. ευρώ το 2009, ενώ οι ζημίες προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 13,164 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 5,33 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι για το 50,36% της ΣΕΚΑΠ έχουν ενδιαφερθεί οι βρετανικές εταιρείες British American Tobacco (BAT) και Imperial Tobacco, η ινδική Bommidala, η κροατική Adris, η νοτιοκορεατική KT&G, η τουρκική SEBA και η ελληνική Ηλίας Παπαδόπουλος Α.Ε.

Δημήτρης Διαμαντίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου