Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Κύπρος - Πόλεμος περιπτερούχων - εταιρειών


Αλληλοκατηγορίες και καταγγελίες για αισχροκέρδεια συνθέτουν το σκηνικό της αύξησης της τιμής των τσιγάρων αλλά και των καυσίμων. Οι παθόντες, που δεν είναι άλλοι από τους καταναλωτές, παρουσιάζονται αγανακτισμένοι μετά το μπαράζ αυξήσεων σε τσιγάρα και καύσιμα που επέβαλε πριν από λίγες ημέρες το Υπουργικό Συμβούλιο. Ιδιωτικοί υπάλληλοι, συνταξιούχοι και άλλοι πολίτες μίλησαν στη «Σ» και είπαν σε ποιο βαθμό επηρεάζονται από τις αυξήσεις και πώς θ' ανταποκριθούν. 
Πάντως, από χθες το απόγευμα, όταν τα περίπτερα έλαβαν τις νέες τιμές από τις εταιρείες καπνικών προϊόντων, ξεκίνησε η διάθεσή τους με τις νέες τιμές νομότυπα. Με χθεσινές του δηλώσεις ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης παραδέχτηκε ότι υπήρξαν φαινόμενα αισχροκέρδειας τις τελευταίες ημέρες αφού πολλοί περιπτερούχοι αύξησαν τις τιμές τους από την επόμενη κιόλας ημέρα της ανακοίνωσης της αύξησης από το Υπουργικό Συμβούλιο, αν και όπως σημειώνει, ούτε ο ίδιος ούτε το Υπουργείο του έχουν το δικαίωμα να επέμβουν στις τιμές και οι καταναλωτές θα πρέπει να μεριμνούν από μόνοι τους.

Πυροβολούν οι περιπτερούχοι

Σε χθεσινές δηλώσεις της στο «Σίγμα», η Τελωνειακή Λειτουργός Αργυρούλα Δημητριάδου ανέφερε ότι καμία δικαιολογία δεν υπάρχει στην ανατίμηση των τσιγάρων πριν από χθες το απόγευμα και δεν αρνήθηκε το γεγονός ότι υπήρξαν κρούσματα αισχροκέρδειας. Εκ μέρους του Συνδέσμου Περιπτερούχων Λευκωσίας ο πρόεδρός του Ευστάθιος Μιρραχής ανέφερε οι εταιρείες καπνικών συνεννοήθηκαν μεταξύ τους για τον καθορισμό τιμών και γι’ αυτό υπήρχε αυτή η καθυστέρηση στην επιβολή των νέων τιμών και πρόσθεσε ότι «οι εταιρείες, με τη δικαιολογία ότι θα περιμένουν οδηγία από τις μητρικές τους εταιρείες για τον καθορισμό τιμών, καθυστέρησαν ώστε να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Αυτό αποτελεί κοροϊδία αφού εδώ και έξι μήνες το νομοσχέδιο πηγαινοερχόταν και ήξεραν ότι κάποια στιγμή θα επιβαλλόταν αυτή η φορολογία». Σε αυτόν τον ισχυρισμό η κ. Δημητριάδου ανέφερε ότι ήδη από την πρώτη ημέρα που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο από τη Βουλή όλες οι εταιρείες για να εκτελωνίσουν τα προϊόντα τους θα έπρεπε να πληρώσουν το φόρο που επιβλήθηκε και γενικά όλα τα καθορισμένα τέλη.

Ο κ. Μιρραχής παράλληλα μίλησε ότι σύμφωνα με δικές του πληροφορίες, πολλές εταιρείες καπνικών αγόρασαν πριν από την αύξηση τεράστιες ποσότητες τσιγάρων, τις οποίες φύλαγαν στις αποθήκες τους και τώρα θέλουν να χρεώσουν στους περιπτερούχους αυτά τα προϊόντα βάσει της νέας τους τιμής. «Το κέρδος θα πάει ολόκληρο στις εταιρείες και όχι στους περιπτερούχους». Ως αβάσιμες χαρακτήρισε της πληροφορίες του κ. Μιρραχή η κ. Δημητριάδου.

Παράλληλα, ο κ. Μιρραχής ανέφερε περίπτωση κοπέλας από την Αγλαντζιά, η οποία χθες του εξομολογήθηκε ότι σταμάτησε σε τέσσερα περίπτερα για να βρει τα τσιγάρα της και δεν κατάφερε τελικά να τα βρει.

Σε επικοινωνία μας με τον κ. Μιρραχή μάς ανέφερε ότι μόνο μια εταιρεία εξέδωσε χθες τις νέες τιμές και αναμένει μέχρι σήμερα και τις υπόλοιπες να τις δημοσιεύσουν αφού, όπως αναφέρει, δεν θέλουν να κατηγορηθούν ότι προσυνεννοήθηκαν. «Εμείς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τις τιμές που μας προτείνουν οι εταιρείες αλλά στόχος μας είναι να κερδίζουμε περίπου 10% από κάθε κούτα που περιέχει 20 πακέτα τσιγάρα. Δηλαδή αν, για παράδειγμα, μια κούτα είναι €31, εμείς θέλουμε να κερδίζουμε περίπου €3, αλλά κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί αυτές τις τιμές».

Ναι, αισχροκερδούν, αλλά…

Ο Υπουργός Εμπορίου σε χθεσινές του δηλώσεις ανέφερε ότι υπήρξαν παράπονα για κρούσματα αισχροκέρδειας, αλλά το Υπουργείο του δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επέμβει. «Πρώτο, το θέμα του δασμού και το θέμα της φορολογίας δεν είναι αρμοδιότητα δική μας. Και πρέπει να καθοριστούν οι τιμές από τις εταιρείες, οι οποίες δεν έχουν ακόμα καθοριστεί. Είναι γεγονός, όμως, ότι κάποιοι περιπτερούχοι πωλούσαν σε αυξημένες τιμές παλιό στοκ.

Αλλά δεν έχουμε δικαίωμα παρέμβασης εμείς. Είναι και θέμα των καταναλωτών να ψάξουν και να βρουν τους σωστούς περιπτερούχους», σημείωσε.

Οι νέες τιμές τσιγάρων

Να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, η αύξηση της τιμής των τσιγάρων είναι της τάξης των €0,39 σεντ ανά πακέτο των είκοσι τσιγάρων, με παράλληλη μείωση του αναλογικού φόρου από 44,5% στα 40%. Σύμφωνα με έντυπο που εξασφάλισε η «Σ», οι τιμές για ένα πακέτο τσιγάρων το οποίο πριν από την ψήφιση της νομοθεσίας ήταν €3,90, αυξήθηκε περίπου στα €4,40 με το φόρο να αυξάνεται από 55,1% σε 58,2%. Επίσης για ένα πακέτο τσιγάρων, το οποίο επωλείτο μέχρι πρότινος €2,90, η τιμή του έφτασε τα €3,40, ενώ ο φόρος από 58,6% ανήλθε στα 63,5%. Το κουτί του καπνού των 50 γραμμαρίων αυξήθηκε κατά €1,27, ενώ των 25 γραμμαρίων κατά €0,64. Παράλληλα, τα πούρα που η τιμή τους πριν από τη φορολογία ήταν €2,40 τώρα πωλούνται €3,00.

Και τα καύσιμα στην εξίσωση

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού ανέφερε ότι «αυτήν τη στιγμή η αρμόδια Επιτροπή εξετάζει τις τιμές των καυσίμων, τις νέες αυξήσεις και αν αυτές δικαιολογούνται». Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «γενικά υπήρξαν αυξήσεις διεθνώς. Εκείνο που εξετάζει η Επιτροπή είναι κατά πόσον η ημερομηνία που αυξήθηκαν είναι η σωστή. Δεν αυξήθηκαν, δηλαδή, νωρίτερα απ’ ό,τι έπρεπε και το ποσό, τα 3 σεντ ή 2,5 σεντ αναλόγως», πρόσθεσε. Σε ερώτηση πότε θα γνωρίζει η Επιτροπή, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι η Επιτροπή θα γνωρίζει μόλις τελειώσει. «Μπορεί να τελειώσει ώς το μεσημέρι, μπορεί να τελειώσει αύριο», συμπλήρωσε.

Σε δηλώσεις του στη «Σ» ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας πετρελαιοειδών «ΕΚΟ» Άκης Πηγασίου ανέφερε ότι η αύξηση είναι πέρα για πέρα δικαιολογημένη, αφού εδώ και 15 ημέρες αυξάνονται οι τιμές των διυλισμένων προϊόντων αλλά και το δολάριο έχει ανέβει έναντι του ευρώ. «Τα φορτία που φέραμε το τελευταίο διάστημα ήταν σε ψηλότερες τιμές και θα έπρεπε πριν από ημέρες να ανεβάσουμε τις τιμές μας αλλά ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης είπαμε να περάσει το κρύο, ούτως ώστε αυτή η αύξηση να μην επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τους πολίτες». Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου για έλεγχο των αυξήσεων, ο κ. Πηγασίου ανέφερε ότι κανένα πρόβλημα δεν έχει η εταιρεία του αφού ακολουθεί όλες τις νόμιμες διαδικασίες και στέλνει όλα τα στοιχεία.
Χάλια μαύρα, λένε οι καταναλωτές

Μιχάλης Κωνσταντίνου - συνταξιούχος: «Xάλια μαύρα! Θα πληγούμε σε μεγάλο βαθμό εμείς οι συνταξιούχοι, αφού και τα φάρμακα θα αυξηθούν σε λίγο καιρό. Πώς θα ζήσουμε με μια απλή σύνταξη;».

Μέλπω Αυγουστίνου - ιδιωτική υπάλληλος: «Απαράδεκτες οι αυξήσεις, αφού θα πλήξουν τις χαμηλά αμειβόμενες ομάδες του πληθυσμού. Τώρα τις γιορτές θα υποφέρουμε πολύ και ειδικά οι οικογένειες. Μόνο οι βουλευτές, οι υπουργοί και οι υψηλά αμειβόμενοι ιδιωτικοί υπάλληλοι μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις αυξήσεις. Έρχονται όμως εκλογές και θα καταλάβουν την αγανάκτησή μας».

Κατερίνα Μagor - ιδιωτική υπάλληλος: «Καπνίζω λίγο, αλλά ευτυχώς πρόλαβα και αγόρασα κούτα πριν να ακριβώσουν. Κατάγομαι από τη Ρουμανία και ήρθα να δουλέψω στην Κύπρο, αλλά τον τελευταίο καιρό οι τιμές ανεβαίνουν».

Nαταλία Πέτρου - ιδιωτική υπάλληλος: «Aπάνθρωπο! Δεν θα κόψω το τσιγάρο αλλά αναγκαστικά θα το μειώσω, αφού οι τιμές είναι πολύ ψηλές. Συνολικά θέλω κάθε μήνα 200 ευρώ για τσιγάρα, φανταστείτε τώρα με την αύξηση!».

Άνδρη Βαριάνου - ιδιωτική υπάλληλος: «Τα καύσιμα και ειδικά το πετρέλαιο θέρμανσης αυξάνονται συνεχώς. Παρακολουθώ τις τιμές των καυσίμων και η νέα αύξηση ήταν πολύ έντονη. Προτρέπω τους καταναλωτές να προσέχουν τι θα αγοράσουν και από πού και γενικά να μην κάνουν περιττά έξοδα».

Έκτορας Καραγιάννης - περιπτερούχος: «Aυτήν την εβδομάδα, επειδή δεν ήρθαν οι προμηθευτές τσιγάρων, αναγκαστικά θα έπρεπε να πωλούμε πιο λίγες ποσότητες, ώστε να εξυπηρετήσουμε όλους τους πελάτες μας, αλλά όπως βλέπετε, πωλούμε στην προκαθορισμένη τιμή. Θέσαμε ως όριο τα δύο πακέτα για κάθε πελάτη. Υπάρχουν κάποιοι "έξυπνοι", οι οποίοι σε διάστημα δυο λεπτών πάνε και έρχονται και παίρνουν δύο δύο κουτιά ή βάζουν άλλους που είναι μαζί τους για να τα αγοράσουν».

Του Παναγιώτη Γρηγορίου

Πηγή: www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου