Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

19 Ιανουαρίου 2011 Κύρια Παρέμβαση κατά της Προσωρινής Διοίκησης του Επαγγελματικού Σωματείου με την επωνυμία « ‘Ένωση Επαγγελματιών Καπνοπωλών και Περιπτερούχων Τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης»

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
(Διαδικασία Εκουσίας Δικαιοδοσίας)

ΚΥΡΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
(άρθρο 752 Κ.Πολ.Δικ.)

 
Του Ηλία Κίκη του Σπυρίδωνος, περιπτερούχου, κατοίκου Αθηνών, Πλατεία Ομονοίας αριθ. 12 (περίπτερο).
ΚΑΤΑ
Του εδρεύοντος στην Αθήνα (οδός Όθωνος αριθ. 10) επαγγελματικού σωματείου με την επωνυμία «Ένωση Επαγγελματιών Καπνοπωλών και Περιπτερούχων τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης», ως νόμιμα εκπροσωπείται.

Συγκοινοποιούμενη και προς τα μέλη της διορισθείσας με την με αριθμό 4832/2010 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Διαδικασία Εκουσίας Δικαιοδοσίας) και την από 14.12.2010 προσωρινή διαταγή προσωρινής διοίκησης του καθού σωματείου:
1. Ιωάννη Πλακόπουλο, 2. Θεοδόσιο Λαμπρόπουλο, 3. Χρηστάκη Κοντούρη, 4. Κωνσταντίνο Αναστασόπουλο, 5. Ευδοκία Ξένου, 6. Χαράλαμπο Δρακόπουλο, 7. Ιωάννη Δημοθεόδωρο, 8. Θεόδωρο Μάλλιο, 9. Χριστίνα Ταβουλάρη, 10. Αθανάσιο Δημητρόπουλο και 11. Ιωάννη Καναβέτα.
   

            Με την με αριθμό 4622/1963 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, αναγνωρίστηκε η σύσταση του καθού σωματείου, εγκρίθηκε το καταστατικό του και διατάχτηκε η καταχώρησή του στα βιβλία του Πρωτοδικείου Αθηνών με Γενικό αριθμό 2564/1963 και ειδικό 572/1963. Το αρχικό καταστατικό του καθού σωματείου τροποποιήθηκε τα έτη 1972 και 1986 και οι σχετικές τροποποιήσεις εγκρίθηκαν με τις με αριθμούς 4247/1972 και 4130/1986 αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, καταχωρηθείσες νομίμως και αυτές στα οικεία βιβλία του Πρωτοδικείου Αθηνών.
            Όπως προκύπτει από το υπ’ αριθμόν δύο (2) άρθρο του καταστατικού του, το καθού σωματείο αποτελεί επαγγελματικό σωματείο κατά την έννοια του άρθρου 1 του νόμου 1712/1987, αφού κύριος σκοπός του είναι η συλλογική μελέτη, η προστασία και η προαγωγή των οικονομικών, επαγγελματικών και κοινωνικών συμφερόντων των επαγγελματιών καπνοπωλών και περιπτερούχων που διατηρούν την επιχείρησή τους στην γεωγραφική περιφέρεια της τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης.
Η προσωρινή διοίκηση του καθού σωματείου, που διορίστηκε με την με αριθμό 4832/25.6.2010 απόφαση του Δικαστηρίου Σας για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από δημοσίευσης της παραπάνω απόφασης 1) τη διενέργεια αρχαιρεσιών για την εκλογή νέας διοίκησης, σύμφωνα με το καταστατικό, και 2) την επιμέλεια των υποθέσεων διαχείρισης και εκπροσώπησης του σωματείου που έχουν επείγοντα χαρακτήρα, άσκησε επ’ ονόματι του καθού σωματείου την από 7.12.2010 απαράδεκτη, μη νόμιμη και αβάσιμη αίτησή της (αριθ. καταθ. δικ. 10353/2010), με αίτημα την παράταση της θητείας της κατά δύο (2) μήνες, ήτοι ως την 25.2.2011, επικαλούμενη αδυναμία εκλογής νέου διοικητικού συμβουλίου εντός της ταχθείσας με την παραπάνω απόφαση προθεσμίας, για λόγους εξ ολοκλήρου προσχηματικούς.
Επί της παραπάνω αιτήσεως, της οποίας δικάσιμος ορίστηκε η 19.1.2011 με αριθμό πινακίου ΡΓ-8, εκδόθηκε η από 14.12.2010 προσωρινή διαταγή του κ. Προέδρου Πρωτοδικών, η οποία παρέτεινε τη θητεία της προσωρινής διοικήσεως μέχρι τη συζήτηση της παραπάνω αιτήσεως.
Η ως άνω αίτηση έχει κατά πιστή φωτοτυπική αυτής αναπαραγωγή ως ακολούθως: 

Επειδή τυγχάνω περιπτερούχος και μέλος του καθού σωματείου, με πρόδηλο έννομο συμφέρον την νόμιμη και αποτελεσματική του λειτουργία υπό αιρετή διοίκηση, νομιμοποιούμενη εξ εκλογής από τα μέλη του για την προάσπιση και προαγωγή των επαγγελματικών τους συμφερόντων σύμφωνα με τη βούληση τους, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις προβλεπόμενες από το καταστατικό διαδικασίες.
Επειδή η εξάμηνος θητεία της προσωρινής διοικήσεως με βάση την με αριθμό 4832/2010 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Διαδικασία Εκουσίας Δικαιοδοσίας) έχει εκπνεύσει με αποτέλεσμα το καθού σωματείο να στερείται διοικήσεως.
Επειδή από συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις της διορισθείσας με την ως άνω απόφαση διοικήσεως, της οποίας η θητεία παρατάθηκε με την από 14.12.2010 προσωρινή διαταγή, προκύπτει ευθεία σύγκρουση των συμφερόντων αυτής με τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα και τους σκοπούς του καθού σωματείου, με αποτέλεσμα τα πρόσωπα που τη στελεχώνουν να μην είναι κατάλληλα για την εκτέλεση του διατακτικού της υπ’ αριθμόν 4832/25.6.2010 απόφασης του Δικαστηρίου Σας, με την οποία διορίστηκαν.
Με την παρούσα μου παρεμβαίνω δικονομικά κατά του αιτούντος σωματείου, και επί της ουσίας κατά της διορισμένης δικαστικά προσωρινής διοίκησής του, εξαιτούμενος την καθ’ ολοκληρίαν απόρριψη της παραπάνω αιτήσεως και το διορισμό προσωρινής διοικήσεως όπως στο αιτητικό, με αποκλειστικό σκοπό την άμεση διεξαγωγή αρχαιρεσιών και την επιμέλεια αποκλειστικά των υποθέσεων του καθού σωματείου με εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα, για όλους τους παρακάτω νόμιμους και βάσιμους λόγους και όσους εν καιρώ νόμιμα θα προσθέσω:
1) Επειδή η έλλειψη διοικήσεως του σωματείου, λόγω της οποίας διορίστηκε ως προσωρινή η τελευταία αιρετή διοίκηση με την με αριθμό 4832/25.6.2010 απόφαση του Δικαστηρίου Σας, οφείλεται αποκλειστικά σε υπαιτιότητά της και μεθοδεύτηκε με σκοπό την παράταση της θητείας της κατά παράβαση των διατάξεων του καταστατικού.  
Σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 1 και 20 παρ. 1 του καταστατικού του καθού σωματείου, η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου είναι διετής. Ως εκ τούτου, η θητεία της απερχόμενης - και διορισμένης σήμερα ως προσωρινής- διοίκησης του σωματείου, η οποία προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 30-31ης Μαρτίου 2008, έληγε την 31.3.2010.
Καίτοι το καταστατικό αναθέτει στη διοίκηση την έγκαιρη σύγκληση της αρχαιρεσιακής συνελεύσεως, με σκοπό τον ορισμό της ημερομηνίας των εκλογών νέας διοίκησης και την εκλογή εφορευτικής επιτροπής, η απερχόμενη διοίκηση τεχνηέντως και με σκοπό την ματαίωση της διεξαγωγής των εκλογών απέφυγε τη σύγκλησή της. Μάλιστα, καίτοι συγκάλεσε τρεις (3) έκτακτες γενικές συνελεύσεις στις 18.10.2009, 27.2.2009 και στις 21.3.2009, περιόρισε την ημερήσια διάταξή τους σε μείζονα θέματα της επαγγελματικής μας επικαιρότητας, χωρίς να συμπεριλάβει και τη διενέργεια των αρχαιρεσιών.
Η παραπάνω παράλειψη της τελευταίας αιρετής διοικήσεως δεν οφείλεται σε συγγνωστή νομική της πλάνη, όπως προσχηματικά αυτή επικαλέστηκε προκειμένου να διοριστεί ως προσωρινή. Από μία απλή ανάγνωση της παρ. 3 του άρθρου 6 του νόμου 1712/1987 προκύπτει σαφώς ότι με αυτήν ορίζεται ανώτατο όριο προβλεπόμενης από το καταστατικό θητείας του διοικητικού συμβουλίου των επαγγελματικών οργανώσεων και όχι περιοριστικά και δεσμευτικά εκ του νόμου συγκεκριμένη χρονική διάρκεια της θητείας του.
Εξάλλου, η απερχόμενη διοίκηση γνώριζε ότι ουδέποτε τροποποιήθηκε το καταστατικό του καθού σωματείου ώστε οι διατάξεις του να εναρμονιστούν πλήρως με τις διατάξεις του παραπάνω νόμου.
Γι’ αυτόν άλλωστε τον λόγο, η απερχόμενη και προσωρινή πλέον διοίκηση ούτε εξέφρασε δημόσια τον προβληματισμό της για την ακριβή χρονική διάρκεια της θητείας της, ούτε βεβαίως προσέφυγε σε κάποια από τις γενικές συνελεύσεις για τον παραπάνω λόγο ή για να συμβουλευτεί τα μέλη για το θέμα αυτό.
Αντίθετα, η απερχόμενη και προσωρινή πλέον διοίκηση εξάντλησε κακόβουλα τη θητεία της την 31.3.2010 και στη συνέχεια το μέλος αυτής Θεόδωρος Μάλλιος του Βασιλείου άσκησε την από 21.4.2010 (αριθ. καταθ. δικ. 3440/2010) Αίτησή του, με αίτημα το διορισμό της απερχόμενης ως προσωρινής διοικήσεως, δικάσιμος της οποίας ορίστηκε η 12.5.2010.
Για όλα τα παραπάνω ουδεμία επίσημη ενημέρωση υπήρξε εκ μέρους της απερχόμενης διοίκησης του σωματείου προς τα μέλη του. Μάλιστα, στο μεσοδιάστημα από την λήξη της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου (31.3.2010) έως τη συζήτηση της παραπάνω αίτησης, η απερχόμενη διοίκηση, παρά την λήξη της θητείας της, συνεδρίαζε κανονικά, λειτουργούσε ως αιρετή διοίκηση και διενεργούσε ως όλες τις πράξεις διαχείρισης και εκπροσώπησης του σωματείου, μέχρι και εκείνες που αποσκοπούσαν στην προαγωγή των επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του, όπως τον ορισμό ημερομηνίας απεργιακών κινητοποιήσεων που έλαβαν χώρα στις 20.4.2010, επαφές με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών και επίδοση ψηφισμάτων και σύγκληση νέας γενικής συνέλευσης την 30.5.2010.
Για την άσκηση της παραπάνω αίτησης και το διορισμό της απερχόμενης διοίκησης ως προσωρινής, η προσωρινή διοίκηση υποχρεώθηκε με μία γενικόλογη αναφορά της στις σελίδες του περιοδικού – κλαδικού οργάνου του σωματείου «Ο ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΟΣ» να παραδεχθεί τα παραπάνω μόλις το Σεπτέμβριο του έτους 2010, αφού μέχρι τότε τα γεγονότα αυτά είχαν γίνει αντικείμενο συζητήσεων και φημών ανάμεσα στα μέλη.
Ομοίως ουδεμία επίσημη ενημέρωση υπήρξε προς τα μέλη του σωματείου για την άσκηση της κρινόμενης αίτησης. Η προσωρινή διοίκηση δεν ζήτησε ούτε έλαβε εξουσιοδότηση από τη γενική συνέλευση του σωματείου για την άσκησή της, αλλά ούτε και προσέφυγε στη γενική του συνέλευση για την αντιμετώπιση της έλλειψης διοικήσεως λόγω λήξεως της θητείας της.
Μάλιστα, στην κρινόμενη αίτηση δεν μνημονεύεται ούτε κάποια απόφαση της γενικής συνέλευσης του σωματείου, αλλά ούτε καν απόφαση της ίδιας της προσωρινής διοίκησης για την άσκησή της. Η κρινόμενη αίτηση ασκείται από την διορισθείσα προσωρινή διοίκηση προσχηματικά επ’ ονόματι του σωματείου, ώστε να δημιουργηθούν εντυπώσεις καθολικής σύμπνοιας των μελών του στους χειρισμούς της και στην επιδιωκόμενη παράταση της θητείας της.
2) Επειδή η παράλειψη διενέργειας εκλογών για την ανάδειξη νέας διοίκησης έως την 31.3.2010, υπό τις περιστάσεις που συνοδεύτηκε, απέβη εις βάρος του καλώς εννοούμενου συμφέροντος του σωματείου και αποσκοπούσε στον εν λευκώ χειρισμό μείζονος σημασίας επαγγελματικών θεμάτων του κλάδου από την απερχόμενη διοίκηση.    
Η λήξη της θητείας της απερχόμενης διοίκησης στις αρχές του έτους 2010 συνέπεσε χρονικά με την χειροτέρευση του οικονομικού περιβάλλοντος της επαγγελματικής μας δραστηριότητας, η οποία διαμόρφωσε περιστάσεις εξαιρετικά κρίσιμες για την επαγγελματική μας επιβίωση. Συγκεκριμένα, οι διαδοχικές αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του φόρου προστιθέμενης αξίας των καπνοβιομηχανικών προϊόντων αντιμετωπίστηκαν από τις καπνοβιομηχανίες με στασιμότητα της λιανικής τιμής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την καθίζηση της προμήθειας των περιπτέρων από την πώλησή τους στο καταναλωτικό κοινό, αφού αυξήθηκε η φορολογική επιβάρυνση σε όλες τις τιμές, ενώ το μερίδιο της καπνοβιομηχανίας και του χονδρεμπορίου στην αποφορολογημένη αξία κάθε προϊόντος παρέμεινε σταθερό.
Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας απεργάζονταν τη θεσμοθέτηση μέτρων καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, τα οποία τελικά έθεσε σε εφαρμογή από την 1.9.2010.
Δεδομένου ότι κατά μέσο όρο το 80% του ακαθάριστου κύκλου εργασιών των περιπτέρων προέρχεται από την πώληση καπνοβιομηχανικών προϊόντων, σημαντική μερίδα συναδέλφων από τις αρχές του έτους 2010 υποχρεώθηκε στην παύση των εργασιών της, καθώς δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στο λειτουργικό κόστος σε συνθήκες καθίζησης των εσόδων της.
Υπό τις παραπάνω συνθήκες, το καλώς εννοούμενο συμφέρον του σωματείου επέβαλε την άμεση διεξαγωγή των αρχαιρεσιών ήδη από τον Μάρτιο του 2010 σύμφωνα με το καταστατικό, με σκοπό την ανάδειξη νέας ισχυρής και αντιπροσωπευτικής διοίκησης, η οποία νομιμοποιούμενη πρόσφατα από τα μέλη να κατευθύνει τον κλάδο στην προβολή των αιτημάτων του, να επιδιώξει το συντονισμό της δράσης της με όλα τα ομοειδή σωματεία της περιφέρειας και να εκπονήσει σαφές πρόγραμμα δράσης για την προαγωγή των επαγγελματικών μας συμφερόντων.
Επιπλέον, οι ιδιαίτερα αισθητές επιπτώσεις των παραπάνω φορολογικών μέτρων ευνοούσαν την συσπείρωση και την μαζική συμμετοχή των συναδέλφων στις σχετικές διαδικασίες, προς όφελος και του σωματείου. Η εκλογική διαδικασία θα αποτελούσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ενημέρωση των συναδέλφων για τα προβλήματά τους και τη ζύμωση των θέσεων για την αντιμετώπισή τους.
Αντί των παραπάνω, η απερχόμενη αιρετή διοίκηση μεθόδευσε το διορισμό της ως προσωρινή. Η εκπροσώπηση του σωματείου από μη εκλεγμένη και δικαστικά διορισμένη προσωρινή διοίκηση υπήρξε πρόσφορη να επιφέρει προσκόμματα σε κρίσιμες αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν για την προαγωγή των επαγγελματικών μας συμφερόντων, καθώς οι αρμοδιότητές της με βάση την παραπάνω απόφαση περιοριζότανε αποκλειστικά στη διενέργεια εκλογών και τη διαχείριση υποθέσεων με κατεπείγοντα χαρακτήρα.
Ως εκ τούτου, η διορισμένη προσωρινή διοίκηση δεν είχε τη δυνατότητα να επιδιώξει τη σύγκληση γενικών συνελεύσεων, τη διαμόρφωση σαφών θέσεων για τα θέματα που μας απασχολούσαν, τον προσδιορισμό του τρόπου προβολής τους στην κοινή γνώμη, να εισηγηθεί στη γενική συνέλευση κινητοποιήσεις, να επιτύχει το συντονισμό της δράσης μας με τα ομοειδή σωματεία της περιφέρειας, να συμμετάσχει με συγκεκριμένες θέσεις στη διαμόρφωση της στάσης μας στο πλαίσιο της ομοσπονδίας που μετέχει το σωματείο, να προκαλέσει απόφαση της γενικής συνέλευσης για την επιλογή της ομοσπονδίας στην οποία το σωματείο θα συμμετείχε κ.τ.λ.
Σημειώνουμε επίσης ότι με την παραπάνω απόφαση δε διορίστηκε και προσωρινή ελεγκτική επιτροπή, αφού δε ζητήθηκε. Επίσης, επειδή το καταστατικό δεν προβλέπει την εκλογή αντιπροσώπων στην ομοσπονδία, αφού δεν έχει εναρμονιστεί στις διατάξεις του Ν. 1712/1987, με αποτέλεσμα εξαιτίας της παράλειψης του διορισμού τους με την ίδια απόφαση να προκύψει κενό εκπροσώπησης του σωματείου μας στην ομοσπονδία που μετέχει.
3) Επειδή η απερχόμενη και ήδη προσωρινή διοίκηση άσκησε καθήκοντά αιρετής διοίκησης καθ’ υπέρβαση των διατάξεων της υπ’ αριθμόν 4832/25.6.2010 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, από την οποία αντλούσε την νομιμοποίησή της, όπως και υπήρξε εξαρχής ο σκοπός της.
Αφού πέτυχε το διορισμό της με την παραπάνω απόφαση, η προσωρινή διοίκηση δεν περιορίστηκε στις πράξεις διαχείρισης με κατεπείγοντα χαρακτήρα, όπως η δικαστική εκπροσώπηση του σωματείου, η πληρωμή της μισθοδοσίας και των λογαριασμών του κ.ο.κ., την ανάγκη των οποίων μάλιστα επικαλέστηκε για να πετύχει τους σκοπούς της.
Λειτούργησε ως αιρετή διοίκηση με πλήρη διαχειριστική και εκπροσωπευτική αρμοδιότητα, καίτοι δεν είχε την αντίστοιχη νομιμοποίηση, καθώς με αποφάσεις της προσδιόρισε αυτοβούλως τη στάση του σωματείου στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Οικονομικών, συμμετείχε σε αυτές, συγκάλεσε και πάλι γενική συνέλευση μη αρχαιρεσιακού χαρακτήρα για την 20.12.2010, διεξήγαγε όλες τις συνεννοήσεις με τα σωματεία της περιφέρειας, συγκάλεσε γενικές συνελεύσεις της ομοσπονδίας, στην οποία προεδρεύει ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης, εισηγήθηκε τη στάση του σωματείου και υπέβαλε υπομνήματα με τις θέσεις του σωματείου που αποκλειστικά διαμόρφωσε.
Μάλιστα, η προσωρινή διοίκηση απέρριψε με απόφασή της τη συμμετοχή του σωματείου σε κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν για την 21.10.2010, 22.10.2010 και 23.10.2010 σωματεία της επαρχίας, όχι μάλιστα λόγω της αδυναμίας λήψης σχετικής απόφασης αλλά για λόγους ουσίας, παρότι για το θέμα με βάση το καταστατικό αρμόδια είναι η γενική συνέλευση.
Επίσης, πραγματοποίησε με απόφασή της συνέντευξη τύπου από κοινού με εκπροσώπους του χονδρεμπορίου, στις οποίες ανέδειξε ως θέσεις του σωματείου εκείνες τις οποίες διαμόρφωσε, αντιπαρατέθηκε με θέσεις που εκδήλωσαν σωματεία της επαρχίας και ομοσπονδία στην οποία το σωματείο μας δε συμμετέχει, με αποτέλεσμα ο κλάδος στις σχετικές διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Οικονομικών να εμφανιστεί διχασμένος, και αποφάσισε και διεκπεραίωσε μία τεράστια καμπάνια το καλοκαίρι του 2010 για την ενημέρωση της κοινής γνώμης διαθέτοντας ιδιαίτερα μεγάλα χρηματικά ποσά από το ταμείο του σωματείου.
Μάλιστα, η άσκηση της κρινόμενης αιτήσεως της διοικήσεως αποτελεί άλλο ένα τέτοιο σύμπτωμα διαχειριστικής πράξεως καθ’ υπέρβαση του διατακτικού της παραπάνω απόφασης, αφού δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κατεπείγουσα πράξη, δεδομένου ότι η παρέλευση άπραγης της εξάμηνης προθεσμίας που είχε ταχθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου Σας για τη διενέργεια αρχαιρεσιών ανάγεται σε αποκλειστική υπαιτιότητα της διορισθείσας διοικήσεως και υπήρξε αντικειμενικά προβλέψιμη και μη οφειλόμενη σε λόγους ανωτέρας βίας. 
4) Επειδή η διορισθείσα ως προσωρινή διοίκηση παρέβη τις διατάξεις της υπ’ αριθμόν 4832/25.6.2010 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, αφού δεν επέσπευσε καμία αρχαιρεσιακή διαδικασία εντός της ταχθείσας εξάμηνης προθεσμίας από αποκλειστική της υπαιτιότητα, καίτοι το παραπάνω χρονικό διάστημα υπήρξε επαρκές και η προσωρινή διοίκηση είχε τη δυνατότητα να φέρει εις πέρας το παραπάνω έργο.
Το παραπάνω γεγονός συνομολογείται στην ίδια την κρινόμενη αίτηση, αφού η ίδια η προσωρινή διοίκηση παραδέχεται ότι αφοσιώθηκε σε έργα αιρετής διοικήσεως και δεν προέβη σε καμία σχετική ενέργεια.
Τουναντίον, ακολούθησε μία παρελκυστική τακτική, η οποία αφενός είχε ως στόχο την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα επαγγελματικά μας προβλήματα με το Υπουργείο Οικονομικών από την ίδια, αφετέρου τη διαρκή μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών σε χρόνο συμφέροντα για την επανεκλογή της.
  Μάλιστα, κατά την άσκηση της κρινόμενης αιτήσεως δεν είχε λάβει χώρα καμία απολύτως προπαρασκευαστική ενέργεια για τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών, σε αντίθεση με όσα υποννοούνται στην κρινόμενη αίτηση. Η απερχόμενη διοίκηση συγκάλεσε ημερίδα (!) – γενική συνέλευση για την 8.12.2010, στην οποία, καίτοι δεσμεύτηκε να εισηγηθεί ημερομηνία των εκλογών, για ακόμη μία φορά ουδέν έπραξε αφήνοντας το ζήτημα στην τύχη του. Στην ίδια, μάλιστα, γενική συνέλευση για ακόμη μία φορά δεν ενημέρωσε τα μέλη του σωματείου για την άσκηση της κρινόμενης αίτησης την προηγούμενη ημέρα (7.12.2010).
Πλην των παραπάνω, η κρινόμενη αίτηση είναι αλυσιτελής, δεδομένου ότι η συζήτηση αυτής θα λάβει χώρα την 19.1.2010 και η έκδοση αποφάσεως επ’ αυτής θα συμπέσει με την εκπνοή της ζητούμενης παράτασης της θητείας της προσωρινής διοίκησης (25.2.2011). Είναι έτσι πρόδηλο ότι η αιτούμενη παράταση της θητείας για δύο μήνες έχει τεθεί μόνο για λόγους εντυπώσεων, ενώ επί της ουσίας επιδιώκεται η μέγιστη δυνατή παράταση της θητείας της προσωρινής διοίκησης, η οποία με τις παραπάνω μεθοδεύσεις της θα έχει πετύχει επί της ουσίας την παράταση της θητείας της για χρονικό διάστημα πλέον του έτους από την λήξη της (31.3.2010).
Στο μεσοδιάστημα, η προσωρινή διοίκηση εκμεταλλευόμενη το αξίωμά της επιχειρεί την ηθική εξουδετέρωση όσων μελών του σωματείου διαφοροποιήθηκαν από τις επιλογές της. Συγκεκριμένα, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα το κλαδικό όργανο του σωματείου «Ο ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΟΣ» έχει χρησιμοποιηθεί για την ανάδειξη του όποιου έργου της διοικήσεως. Για τον παραπάνω μάλιστα σκοπό έλαβε χώρα έκδοση πολυτελούς και πολυσέλιδου ειδικού εκλογοαπολογιστικού τεύχους. Την ίδια στιγμή, οι σελίδες του παραπάνω εντύπου, συντακτική ομάδα του οποίου είναι η εκάστοτε διοίκηση του σωματείου, έχουν χρησιμοποιηθεί για τη συλλήβδην καταγγελία της στάσης όσων μελών διαφοροποιήθηκαν από την προσωρινή διοίκηση, καθώς και σωματείων της περιφέρειας, με βαρύτατους μάλιστα προσωπικούς χαρακτηρισμούς.
Επειδή για τους παραπάνω λόγους προκύπτει εναργώς ότι η παράταση της θητείας της προσωρινής διοικήσεως αντίκειται στα καλώς εννοούμενα συμφέροντα του σωματείου για την ταχεία ανάδειξη αιρετής διοίκησης μέσα από διαφανείς και απροσωπόληπτες διαδικασίες.
Επειδή η απερχόμενη διοίκηση παραβίασε συστηματικά και αδικαιολόγητα τις διατάξεις της με αριθμό 4832/25.6.2010 απόφασης του Δικαστηρίου Σας, με την οποία διορίστηκε ως προσωρινή διοίκηση.
Επειδή σύμφωνα με τα παραπάνω συντρέχει νόμιμη περίπτωση όπως, με την εκδοθησομένη απόφαση του Δικαστηρίου Σας, α) απορριφθεί η κρινόμενη αίτηση καθ’ ολοκληρίαν, β) διοριστεί νέα προσωρινή διοίκηση του σωματείου ως στο αιτητικό, με αποκλειστικό έργο την προπαρασκευή της διενέργειας των αρχαιρεσιών και τη διενέργεια των απολύτως αναγκαίων πράξεων διαχείρισης και εκπροσώπησης που έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα για την υπόσταση και την συνέχεια της λειτουργίας του σωματείου γ) διοριστεί νέα ελεγκτική επιτροπή με αποκλειστικό έργο τον οικονομικό απολογισμό του έργου της απερχόμενη διοίκησης και τον οικονομικό έλεγχο του έργου της διορισθησόμενης διοίκησης.
Επειδή τα προτεινόμενα πρόσωπα για τη στελέχωση των παραπάνω οργάνων είναι κατάλληλα για τα καθήκοντα που θα τους ανατεθούν, αφού είναι μέλη του σωματείου και επαγγελματίες του κλάδου με αφοσίωση στους σκοπούς του, δεν είχαν μέχρι σήμερα κάποια ανάμειξη με τη διοίκηση του σωματείου πλην της ιδιότητάς τους ως μέλους και τα συμφέροντά τους δε συγκρούονται με τα αντίστοιχα του σωματείου.
Επειδή η παρούσα είναι νόμιμη και βάσιμη.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Και όσα θα προσθέσω νόμιμα κατά τη συζήτηση της παρούσας με την ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου.
ΖΗΤΩ
Να γίνει δεκτή η παρούσα κύρια παρέμβασή μου καθ’ ολοκληρίαν.
Να απορριφθεί καθ’ ολοκληρίαν η από 7.12.2010 (αριθ. καταθ. δικ. 10353/2010) Αίτηση του καθού η παρούσα.
Να διοριστούν ως προσωρινή διοίκηση του σωματείου ««Ένωση Επαγγελματιών Καπνοπωλών και Περιπτερούχων τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης» τα κάτωθι μέλη αυτού:
Ως τακτικά:
1. Ηλίας Κίκης του Σπυρίδωνος, κάτοικος Αθηνών, Πλατεία Ομονοίας αριθ. 12 (περίπτερο).
2. Γεώργιος Δούκας του Παναγιώτη, κάτοικος Παλαιού Ψυχικού Αττικής, οδός Διαμαντίδου αριθ. 44 (Β’ Πλατεία Ψυχικού – περίπτερο).
3. Ηλίας Δημητρίου του Βασιλείου, κάτοικος Αθηνών, Λεωφόρος Κηφισίας αριθ. 98 (Αμπελόκηποι – περίπτερο).
4. Χρήστος Καναβέτας του Δημητρίου, κάτοικος Αθηνών, Πλατεία Ομονοίας αριθ. 6 (περίπτερο).
5. Βίκτωρας Στεφανόπουλος  του Γεωργίου , κάτοικος Ηλιούπολης Αθηνών, οδός Κεφαλληνίας αριθ. 58 (περίπτερο).
6. Γαβρίλος Στεργίου του Γεωργίου, κάτοικος Αμαρουσίου Αττικής, οδός Βασ. Σοφίας αριθ. 33 (περίπτερο).
7. Μιχάλης Οικονομίδης του Ιωάννη, κάτοικος Πεύκης Αττικής, επί της συμβολής των οδών Χρυσοστόμου Σμύρνης και Διάκου (περίπτερο).
8. Γεώργιος Παπασλάνης του Μιχαήλ, κάτοικος Αμαρουσίου Αττικής, οδός Κυπρίων Αγωνιστών αριθ. 65 (περίπτερο).
9. Νικόλαος Αγγελής του Φωτίου, κάτοικος Πετρουπόλεως Αττικής, επί της συμβολής των οδών Περικλέους και Αθηνάς (περίπτερο).
Ως αναπληρωματικά μέλη:
1) Θωμάς Γκόγκος του Ευαγγέλου, κάτοικος Αθηνών, οδός Φιλολάου αριθ. 176 (παγκράτι – περίπτερο).
2) Διονύσιος Μπέτσος του Αντωνίου, κάτοικος Καλλιθέας Αττικής, οδός Σιβιτανίδου αριθ. 18 (περίπτερο).
3)Ιωάννης Μουκάκος του Γρηγορίου, κάτοικος Αθηνών, οδός Λουίζης Ριανκούρ αριθ. 64 (περίπτερο).

 Να εξουσιοδοτηθεί η παραπάνω προσωρινή διοίκηση, μέχρι εκλογής αιρετής διοικήσεως α) να ενεργεί τις απολύτως αναγκαίες πράξεις διαχείρισης και εκπροσώπησης που έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα για την υπόσταση και την συνέχεια της λειτουργίας του σωματείου μέχρι την ανάδειξη αιρετής διοίκησης, β) Να  συγκροτηθεί σε σώμα συγκαλούμενη σε συνεδρίαση με μέριμνα του πρώτου, γ) Να ολοκληρώσει το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από δημοσιεύσεως της αποφάσεως την προπαρασκευή των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη της αιρετής διοικήσεως και ιδίως 1) να ολοκληρώσει την εκκαθάριση του μητρώου των μελών, 2) να συγκαλέσει στην ίδια προθεσμία αρχαιρεσιακή γενική συνέλευση με σκοπό την εκλογή εφορευτικής επιτροπής και τον ορισμό της ημερομηνίας των εκλογών εντός των οριζομένων από το καταστατικό προθεσμιών.
Να διοριστεί προσωρινή ελεγκτική επιτροπή εκ των 1. Γεωργίου Δούκα του Παναγιώτη, 2. Ηλία Δημητρίου του Βασιλείου και 3. Νικόλαου Αγγελή του Φώτη.
Να εξουσιοδοτηθεί η διορισθησόμενη ελεγκτική επιτροπή να προβεί στον οικονομικό απολογισμό του έργου της απερχόμενη διοίκησης και τον οικονομικό έλεγχο του έργου της διορισθησόμενης διοίκησης.
Να διοριστούν τα αυτά μέλη του σωματείου και με προσωρινή διαταγή σύμφωνα με το άρθρο 781 Κ.Πολ.Δικ. ως προσωρινή διοίκηση του ένδικου σωματείου, εξουσιοδοτούμενα όπως μέχρι την έκδοση αποφάσεως επί της παρούσας α) ενεργήσουν τις απολύτως αναγκαίες πράξεις διαχείρισης και εκπροσώπησης που έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα για την υπόσταση και την συνέχεια της λειτουργίας του σωματείου μέχρι την ανάδειξη αιρετής διοίκησης, β) παραλάβουν από την απερχόμενη διοίκηση τις εγκαταστάσεις, το ταμείο και τα βιβλία του σωματείου, και γ) ξεκινήσουν τις απαιτούμενες εργασίες για την εκκαθάριση του μητρώου των μελών του σωματείου.
Να διοριστούν τα αυτά παραπάνω μέλη με προσωρινή διαταγή σύμφωνα με το άρθρο 781 Κ.Πολ.Δικ. ως προσωρινή ελεγκτική επιτροπή, εξουσιοδοτούμενα όπως ενεργούν τον οικονομικό έλεγχο του έργου της διορισθησόμενης διοίκησης, και
Να καταδικαστεί το καθού στην εν γένει δικαστική μου δαπάνη.
                                           
ΑΘΗΝΑ 2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011
                                                       Ο ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ
                                                        ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 63, Τ.Κ.10678,ΑΘΗΝΑ
                                                        ΤΗΛ: 2103825215  , 6974072268
                                                        ΦΑΞ: 2103819733
  evaggelospapagiannis@gmail.com

                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου