Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Ένωση για τη μεσογειακή κοινή τελωνειακή λειτουργία «ΣΙΡΟΚΟΣ»

Βρυξέλλες, την 1η Οκτωβρίου 2010
Τι είναι μια «κοινή τελωνειακή λειτουργία»;

Οι κοινές τελωνειακές διαδικασίες διενεργούνται με στόχο συγκεκριμένα απευθυνόμενες στο λαθραίο πέρασμα και την απάτη σε ορισμένες επικίνδυνες περιοχές ή/και στους προσδιορισμένους εμπορικούς δρόμους. Οι κοινές διαδικασίες τελωνείου βοηθούν να βελτιώσουν την πρακτική συνεργασία στο τελωνείο μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν του λαθραίου περάσματος αντιμετώπισης και της απάτης. Βοηθούν επίσης να αναπτύξουν μια μεγαλύτερη διορατικότητα όπου οι κίνδυνοι βρίσκονται στους συγκεκριμένους εμπορικούς δρόμους. Οι κοινές διαδικασίες τελωνείου όχι μόνο προστατεύουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ, αλλά και προστατεύουν τους πολίτες και τις νόμιμες επιχειρήσεις με την παρεμπόδιση των παράνομων προϊόντων που προσπαθούν να εισαγάγουν την ΕΕ.
Στην περίπτωση του σιρόκου λειτουργίας, ο στόχος ήταν να προσδιοριστούν οι αποστολές που υποψιάστηκαν του περιορισμού των πλαστών ή λαθραίων γνήσιων τσιγάρων και άλλων πλαστών και παράνομων αγαθών. Εστίασε στα εμπορευματοκιβώτια μεγάλων θαλασσίων βαθών που φορτώθηκαν στην Κίνα ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (UAE) και που προορίστηκαν για τους λιμένες στην Ένωση για τις μεσογειακές χώρες.


Ποια είναι η ένωση για τη Μεσόγειο (UfM);


Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των γειτονικών μεσογειακών χωρών έχουν κυβερνηθεί από την ευρω-μεσογειακή συνεργασία (την ξέρετε ως διαδικασία της Βαρκελώνης) από το Νοέμβριο του 1995. Η ένωση για τη μεσογειακή συνεργασία περιλαμβάνει τώρα και τα 27 κράτη μέλη (MS) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με 16 συνεργάτες πέρα από νότιο το μεσογειακό και τη Μέση Ανατολή. Αυτοί είναι Αλβανία, Αλγερία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Ισραήλ, Λίβανος, Λιβύη, παλαιστινιακή αρχή, Μαυριτανία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Συρία, Τυνησία και Τουρκία.


Το cWho αποφάσισε να οργανώσει το σιρόκο;


- Το Νοέμβριο του 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ευρωπαϊκό κατά της εγκληματικότητας γραφείο - OLAF), η γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και το Μαρόκο, οργάνωσαν την πρώτη διάσκεψη σχετικά με τη «αμοιβαία διοικητική βοήθεια σε θέματα τελωνείου στα πλαίσια της ευρω-μεσογειακής συνεργασίας» στο Tangier (Μαρόκο). Σε αυτήν την διάσκεψη, οι συμμετέχοντες προσδιόρισαν την ανάγκη να αντιδράσουν γρήγορα και να αντιμετωπίσουν τις δραστηριότητες λαθραίου περάσματος ή απάτης. Πράγματι, η πλαστογραφία και η παράνομη διακίνηση έχουν ένα αρνητικό αποτέλεσμα στο εμπόριο μπορεί να οδηγήσει στις οικονομικές απώλειες και να αποτελέσει μια απειλή στη δημόσια υγεία ή την ασφάλεια.


- Τον Οκτώβριο του 2009, οι αντιπροσωπείες από 27 κράτη μέλη της ΕΕ και 16 εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεργάτες πέρα από τη Μεσόγειο, καθώς επίσης και οι αντιπρόσωποι από INTERPOL, την Ευρωπόλ και Eurojust, κλήθηκαν, για να παρευρεθούν σε μια δεύτερη διάσκεψη στη Ιστανμπούλ (Τουρκία). Αυτή η διάσκεψη υπογράμμισε τη σημασία την αμοιβαία διοικητική βοήθεια και τη λειτουργική τελωνειακή συνεργασία των χωρών συνεργατών που συμμετέχουν στην ένωση για τη Μεσόγειο (UfM).


Και μετά από τις δύο διασκέψεις, οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να προωθήσουν μια κοινή λειτουργία τελωνείου (JCO) στα πλαίσια της ένωσης για τη Μεσόγειο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (OLAF και Γενική Διεύθυνση TAXUD) προσφέρθηκε εθελοντικά να οργανώσει με την υποστήριξη της οργάνωσης, της ΕΥΡΩΠΌΛ (WCO) και της INTERPOL παγκόσμιου τελωνείου.


Το cWho συμμετείχε;


Και 27 κράτη μέλη της ΕΕ και 11 εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρες συνεργατών (Αλβανία, Κροατία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Λίβανος, παλαιστινιακή αρχή, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Συρία, Τυνησία και Τουρκία) συμμετείχαν στη λειτουργία.


CWho οι κύριοι δράστες συμμετείχαν στη λειτουργία;


Το Ευρωπαϊκός  αντι - γραφείο απάτης (OLAF) παρείχε λογιστικό και τη τεχνική υποστήριξη σε όλη τη λειτουργία. Συντόνισε τη λειτουργία από τη μόνιμη λειτουργική μονάδα συντονισμού (POCU) που βασίστηκε στις Βρυξέλλες, για να επιτρέψει στις απευθείας επαφές για να διατηρηθεί με τα εθνικά σημεία επαφής. Φιλοξένησε επίσης τους ανώτερους υπαλλήλους συνδέσμου που αντιπροσώπευσαν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.


Ποιος ήταν ο ρόλος INTERPOL και της Ευρωπόλ;


Η INTERPOL και η Ευρωπόλ συμμετείχαν ως παρατηρητές σε αυτήν την λειτουργία στα πλαίσια της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (IPR). Τα ονόματα των ατόμων και των επιχειρήσεων που εμφανίζονται στη λειτουργία επαληθεύθηκαν ενάντια στα συστήματα της Ευρωπόλ και τις βάσεις δεδομένων INTERPOL. Ένας αντιπρόσωπος της Ευρωπόλ ήταν παρών στο POCU κατά τη διάρκεια της λειτουργικής φάσης μιας κοινής τελωνειακής λειτουργίας. Μέσω μιας εξασφαλισμένης σύνδεσης στο Διαδίκτυο ήταν δυνατό να γίνουν οι άμεσες διασταυρώσεις των ατόμων και των επιχειρήσεων.


Ποιες κατηγορίες αγαθών καταλήφθηκαν;


Κατηγορία


Στοιχεία


Καπνός


Τσιγάρα και κυλώντας καπνός χεριών


οινόπνευμα


Κρασί και αλκοολούχα ποτά (βότκα και ουίσκυ)


Υποδήματα


Αθλητικά παπούτσια, παπούτσια


Κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα


Μπλούζες, εσώρουχα, κοντά πουλόβερ, τζιν, γιλέκα, κάλτσες, παντελόνια, παλτά, σακάκια των ατόμων, ενδύματα


Ηλεκτρονική


Η TV χρωματίζει την LCD,  καταγράφοντας την συσκευή και τις ψηφιακές βιντεοκάμερες , φορτιστές, μπαταρίες, οθόνες LCD, εξαρτήσεις εγχώριων κινηματογράφων, ηλεκτρικά αυτοκίνητα παιχνιδιών.


Διάφορα:Ρόδα αλουμινίου, παιχνίδια, υγρές μάνδρες μελανιού, ρολόγια, ζώνες, πορτοφόλια, δαχτυλίδια τρίχας, μπαλόνια, κάρτες παιχνιδιού, τσάντες, λογότυπα, μπουκάλια αρώματος, καλύμματα, φλυτζάνια, στάσιμα,


Αυτό που συνέβη στα αγαθά που καταλήφθηκαν;


Οι εθνικές αρχές εξετάζουν τα τεθειμένα υπό κράτηση αγαθά σύμφωνα με τον κανονισμό (ec) αριθ. 1383/2003 του Συμβουλίου της ΕΕ. Μόλις άρχισε ο σωστός κάτοχος μια ενέργεια σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, το εθνικό δικαστήριο θα περάσει μια κρίση που επιβεβαιώνει την πλαστογραφία προϊόντων ή όχι. Τέτοια κρίση αποφασίζει επίσης τι γίνεται με τα αγαθά. Καταστρέφονται συνήθως. Μερικά προϊόντα καίγονται (τσιγάρα) και άλλα προϊόντα (π.χ. αθλητικά παπούτσια) μπορούν να ανακυκλωθούν (π.χ. στους συνθετικούς αγωνιστικούς χώρους ποδοσφαίρου).


Σε μερικές περιπτώσεις όπου ο ιδιοκτήτης των αγαθών και ο σωστός κάτοχος συμφωνούν, τα αγαθά μπορούν να εγκαταλειφθούν για την καταστροφή σε μια απλουστευμένη διαδικασία, που κερδίζει κόστος και χρόνο για το σωστό κάτοχο και τις υπηρεσίες.


Τα λαθραία τσιγάρα κατατάσσονται και καταστρέφονται βάσει του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα (κανονισμός (ec) αριθ. 2913/92 του Συμβουλίου) από τις τελωνειακές αρχές.


Ποια κυρώσεις/πρόστιμα έχουν  οι επιχειρήσεις και τα άτομα που πιάνονται;


Οι ποινικές ρήτρες για τους λαθρεμπόρους και τους εμπόρους καθορίζονται σε εθνικό επίπεδο, και  εξαρτώνται από το κράτος μέλος στο οποίο ο ύποπτος πιάστηκε.


Ο σιρόκος βοήθησε να αποτρέψει οποιεσδήποτε απώλειες στους προϋπολογισμούς της ΕΕ και των κρατών μελών;


Στις συλλήψεις των πλαστών τσιγάρων μόνο, αυτή η λειτουργία ματαίωσε τις πιθανές απώλειες στους προϋπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών (τελωνειακοί δασμοί και φόροι) περίπου σε  8 εκατομμύρια ευρώ.


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΜΕΣΩ
WWW.GOOGLE.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου