Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η JT International (Japan Tobacco) υπογράφουν 15-ετή συμφωνία για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της παραποίησης / απομίμησης τσιγάρων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με 26 συμμετέχοντα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής Ένωσης [1], και η JT International (JTI), ανακοίνωσαν σήμερα τη σύναψη συμφωνίας πολυετούς η οποία περιλαμβάνει αποτελεσματικό μηχανισμό για την καταπολέμηση του μελλοντικού λαθρεμπορίου και της παραποίησης τσιγάρων.
Βάσει της συμφωνίας, η JTI θα συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, η OLAF, και των αρχών επιβολής του νόμου των κρατών μελών για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, συμπεριλαμβανομένου του προβλήματος της παραποίησης / απομίμησης τσιγάρων.
Η συμφωνία περιλαμβάνει την καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών από μέρους της JTI, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 400 εκατομμύρια δολάρια πάνω από δεκαπέντε χρόνια.
«Χαιρετίζω την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αυτής της σημαντικής συμφωνίας. Είναι προς όφελος της ΕΕ, επειδή προστατεύει τα οικονομικά συμφέροντά της ", δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής José Manuel Barroso. "Η συμφωνία αυτή αντιπροσωπεύει ένα ακόμα σημαντικό βήμα στη μάχη για την πάταξη του λαθρεμπορίου και της παραποίησης / απομίμησης τσιγάρων", δήλωσε ο Αντιπρόεδρος κ. Siim Kallas, αρμόδιος για την καταπολέμηση της απάτης. "Το λαθρεμπόριο και απομίμησης προϊόντων εξαπατήσει τους πάντες: τις κυβερνήσεις, τους καταναλωτές και τις νομοταγείς επιχειρήσεις. Αυτή η νέα συμφωνία θα ενισχύσει περαιτέρω την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων, με αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικών φορολογικών και τελωνειακών εσόδων κάθε χρόνο. Στέλνει ισχυρό μήνυμα στον κόσμο ότι οι συμφωνίες μεταξύ αρχών και βιομηχανίας για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου και συνεπάγονται σημαντικά οφέλη », πρόσθεσε.
Καταπολέμηση της παραποίησης / απομίμησης
Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη αναφέρουν διάφορους λόγους για τους οποίους θεωρούν ότι επέκτεινε την καταπολέμηση της παραποίησης / απομίμησης και του λαθρεμπορίου των προσπαθειών, απαιτούν σημαντική προτεραιότητα.
Μεταξύ άλλων λόγων, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τα κράτη μέλη της υφίστανται απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε διαφυγόντες φόρους από παραποίησης / απομίμησης τσιγάρων. Επιπλέον, η παραποίηση / απομίμηση και οι λοιπές μορφές λαθρεμπορίου δημιουργούν μία παράλληλη, παράνομη αλυσίδα εφοδιασμού, που καταπατά και θέτει σε κίνδυνο τα νόμιμα δίκτυα διανομής και ανταγωνίζεται με αθέμιτο τρόπο τα γνήσια προϊόντα διανέμονται διαμέσου νόμιμων δικτύων.
Κατά τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο του λαθρεμπορίου τσιγάρων της JTI έχει περιορισθεί σημαντικά, αλλά κατά την ίδια χρονική περίοδο, παραποίησης / απομίμησης τσιγάρων έχει μετατραπεί σε διογκούμενη απειλή για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τα κράτη μέλη. Συνεπώς, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τις τρέχουσες προσπάθειες για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας τσιγάρων που αποτελούνται από: - δυναμικά διερεύνηση της παραποίησης τσιγάρων, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη και τους υπαλλήλους επιβολής του νόμου σε κομβικά σημεία σε όλο τον κόσμο? - Στόχευση και τη διακοπή της παραγωγής της παραποίησης / απομίμησης τσιγάρων, με στόχο την πρόληψη της παραποίησης / απομίμησης τσιγάρων από τα οποία εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα? και - την καταγραφή και διαλεύκανση περιπτώσεων κατάσχεσης παραποιημένων τσιγάρων στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, για να εξακριβώνεται η πηγή των προϊόντων και άλλες σχετικές πληροφορίες.
Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και του ξεπλύματος χρημάτων: Γνωρίστε τους πελάτες σας, παρακολούθηση και εντοπισμός
Η συμφωνία βασίζεται στις προσπάθειες όλων των πλευρών και εισάγει καινοτόμες διαδικασίες για την καταπολέμηση της διοχέτευσης προϊόντων της JTI σε κυκλώματα λαθρεμπορίου, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Η σημερινή συμφωνία αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα ότι η επιτυχία στην νικώντας την λαθρεμπορίου και της παραποίησης τσιγάρων εμπόριο μπορεί να βοηθηθεί σε μεγάλο βαθμό με κοινή συμφωνία βάσει της οποίας τους μεγάλους κατασκευαστές όπως η ΚΤΠ και ευρωπαϊκών αρχών επιβολής του νόμου συνδυάζουν τους πόρους τους και να ενισχύσουν το συντονισμό τους για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της παραποίησης / απομίμησης.
Η συμφωνία περιλαμβάνει αυστηρές διατάξεις, εγκρίνεται από όλα τα μέρη, οι οποίες τους προσπορίζουν έναν μηχανισμό για τη μακροπρόθεσμη αποτροπή οποιασδήποτε μεγάλης κλίμακας λαθραίας εισαγωγής γνήσιων τσιγάρων της JTI στην ευρωπαϊκή αγορά. Η συμφωνία προβλέπει ότι η JTI οφείλει να ενισχύσει τις διαδικασίες ελέγχου για την επιλογή και επιτήρηση των πελατών της, για να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους για την παρακολούθηση και τον εντοπισμό ορισμένων συσκευασιών και να παρέχει ευρύτερη υποστήριξη στις ευρωπαϊκές αρχές επιβολής του νόμου για τον αγώνα της κατά της παράνομης εμπορίας τσιγάρων. Βάσει της συμφωνίας, η JTI συμφωνεί να εξακολουθήσει να περιορίζει τις πωλήσεις της σε ποσότητες ανάλογο προς τις θεμιτές ανάγκες της αγοράς. Η συμφωνία έχουν ενσωματωθεί και συγκροτηθεί σε ολοκληρωμένο συμβατικό πλαίσιο τα υφιστάμενα προγράμματα συμμόρφωσης της JTI.
Ιστορικά, βασικό μέλημα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ήταν η αντιμετώπιση της λαθραίας εισαγωγής τσιγάρων στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα έχει λάβει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου τσιγάρων. Ευρωπαϊκών προσπαθειών επιβολής του νόμου επέτρεψαν κατά τα τελευταία αρκετά χρόνια τη μείωση του ποσού των τσιγάρων που εισέρχονται στην ΕΕ, όπως το λαθρεμπόριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμπεράνει ότι ο εποικοδομητικός και μακρόπνοες συμφωνίες, όπως η παρούσα συμφωνία με την JTI, αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων.
Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει μεγάλης εμβέλειας διαδικασίες για την παρακολούθηση των προϊόντων που θα διευκολύνει την προσπάθεια επιβολής του νόμου να εξακριβώνουν τα σημεία στα οποία ενδεχομένως τα γνήσια προϊόντα εκτρέπονται από τα εξουσιοδοτημένα δίκτυα πωλήσεων. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η JTI θα επιθέτει σε ορισμένες συσκευασίες πληροφορίες σχετικά με την προβλεπόμενη αγορά λιανικής πώλησης, το σήμα «κιβώτια» [2] τσιγάρων μηχανικά αναγνώσιμες ετικέτες με γραμμωτό κωδικό και θα εφαρμόζει και ορισμένες άλλες διαδικασίες προς διευκόλυνση της παρακολούθησης και του εντοπισμού των προϊόντων της .
Αυτές οι υποχρεώσεις συνιστούν την πρώτη μείζονα κοινή πρωτοβουλία παρακολούθησης και εντοπισμού που συνάδει με την πάταξη της λαθρεμπορίας διατάξεις της σύμβασης-πλαισίου για την καταπολέμηση του καπνίσματος και η οποία θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της ΕΕ να προωθήσει ένα ισχυρό πρωτόκολλο της εν λόγω σύμβασης σχετικά με την παράνομη εμπόριο προϊόντων καπνού.
Υποχρεώσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας
Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τα συμμετέχοντα κράτη μέλη πρόκειται να λάβουν σημαντικά χρηματικά ποσά επί σειρά ετών. Το ποσό που θα καταβάλει η JTI στο πλαίσιο της συμφωνίας θα ανέλθει συνολικά σε 400 εκατομμύρια USD πάνω από 15 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα συμμετέχοντα κράτη μέλη.
Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης εγγύηση εκ μέρους της JTI να πραγματοποιεί πληρωμές σε περίπτωση μελλοντικών κρίσεων στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα των γνήσιων προϊόντων της πάνω από κάποιες προκαθορισμένες ποσότητες. Οι πληρωμές αυτές θα πραγματοποιούνται χωρίς ανεξαρτήτως της ύπαρξης δόλου ή αμέλειας από την ΚΤΠ. Οι πληρωμές αυτές θα είναι διαθέσιμες σε όλα τα συμμετέχοντα κράτη μέλη.
Η συμφωνία αποκλείει κάθε μελλοντική δίωξη της JTI για αξιώσεις που απορρέουν από παρελθοντικής συμπεριφοράς σχετικής με την παραγωγή, πώληση, διανομή ή αποθήκευση τσιγάρων. Στις 18 Απριλίου 2007, η JTI εξαγόρασε τον όμιλο Gallaher. Τα μέρη συμφώνησαν ως εκ τούτου σχετικά με ένα πλαίσιο και ένα χρονοδιάγραμμα στο οποίο η JTI θα προσαρμόσει τις πρώην οντότητες Gallaher στις προδιαγραφές της συμφωνίας, με σκοπό να τις υπαγάγουν πλήρως στο πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας.
Άλλες μελλοντικές συμφωνίες
Η Επιτροπή είναι πάντα διατεθειμένη να πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με παραγωγούς οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν τους αναγκαίους πόρους για τη βελτίωση των μεθόδων καταπολέμησης της παράνομης εμπορίας των προϊόντων τους και άλλων συναφών εγκληματικών δραστηριοτήτων, όπως το ξέπλυμα χρήματος. Οι παραγωγοί έχουν επίσης την ευθύνη να καταπολεμούν την παράνομη εμπορία των προϊόντων τους, σε πλήρη συνεργασία με τις σχετικές κυβερνητικές αρχές. Η παρούσα συμφωνία θα πρέπει να χρησιμεύσει ως πρότυπο και για άλλες εταιρείες που έχουν ακόμα αναλάβει πλήρως τέτοιου είδους υπευθυνότητες.
Ιστορικό
Κατά τις διαπραγματεύσεις με την JTI, η Επιτροπή εκπροσώπησε την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τα κράτη μέλη. Η Νομική Υπηρεσία και η OLAF διεξήγαγε τις διαπραγματεύσεις για την Επιτροπή. Στις 9 Ιουλίου 2004, η ΕΚ και δέκα κράτη μέλη υπέγραψαν συμφωνία κατά του λαθρεμπορίου και της παραποίησης / απομίμησης συμφωνία με τη Philip Morris International (IP/04/882).

[1] Τα ακόλουθα κράτη μέλη συμμετέχουν τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της συμφωνίας: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία και Ισπανία.
[2] «κιβώτια»: συσκευασία για περίπου 10.000 τσιγάρα.

ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ WWW.GOOGLE.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου