Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Συμφωνία σημαδιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της British American Tobacco για να καταπολεμήσουν το παράνομο εμπόριο στον καπνό

Βρυξέλλες, στις 15 Ιουλίου 2010
Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανήγγειλε μια πολυετή συμφωνία με την British American Tobacco (BAT) για να εργαστεί μαζί στην αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου στα προϊόντα καπνού. Στο πλαίσιο της δεσμευτικής νομικά συμφωνίας, η BAT θα λειτουργήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το κατά της εγκληματικότητας γραφείο του OLAF, και αρχές επιβολής του νόμου κρατών μελών τις» που βοηθούν στην πάλη ενάντια στην παράνομη διακίνηση και τα πλαστά τσιγάρα. Η συμφωνία περιλαμβάνει τις ουσιαστικές πληρωμές από την BAT στην Επιτροπή και τα κράτη μέλη, που συμπληρώνει συνολικά 200 εκατομμύρια δολλάρια (134 εκατομμύρια ευρώ) κατά τη διάρκεια των επόμενων 20 ετών. Πρέπει να έχει μια σημαντική συμβολή στις προσπάθειες της ΕΕ να παλεψει το παράνομο εμπόριο καπνών, το οποίο ληστεύει την ΕΕ και τα κράτη μέλη των δισεκατομμυρίων των ευρώ κάθε έτος.
Ο Πρόεδρος της επιτροπής ,Jose Manuel Barroso είπε: «Χαιρετίζω αυτήν την σημαντική συμφωνία, η οποία θα βοηθήσει να προστατεύσει τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ και να ενισχύσει τις δυνάμεις μας ενάντια στην παράνομη διακίνηση και τα πλαστά τσιγάρα.»


Ο Επίτροπος για τη φορολογία, το τελωνείο, κατά της εγκληματικότητας και ο λογιστικός έλεγχος, Algirdas Šemeta είπαν: «Το παράνομο εμπόριο στα τσιγάρα οδηγεί στα δισεκατομμύρια των ευρώ του χαμένων φόρου και του τελωνειακού εισοδήματος κάθε έτος. Ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή της οικονομικής δυσκολίας, πρέπει να λάβουμε κάθε μέτρο που μπορούμε να σταματήσουμε αυτήν την δαπανηρή παράνομη δραστηριότητα. Η σημερινή συμφωνία θα βοηθήσει πολύ στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου στα τσιγάρα και θα στείλει ένα ισχυρό σήμα στους εγκληματίες ότι έχουν και τις αρχές και τη βιομηχανία που εργάζονται ενάντια σε τους.»
Πάλη ενάντια στην πλαστογραφία και την παράνομη διακίνηση

Υπολογίζεται ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη χάνουν μέχρι 10 δισεκατομμύρια ευρώ στους απλήρωτους φόρους κάθε έτος από τα πλαστά και λαθραία προϊόντα καπνού. Επιπλέον, η πλαστογραφία και άλλες μορφές παράνομης διακίνησης δημιουργούν μια παράλληλη παράνομη αλυσίδα εφοδιασμού που υπονομεύει τους νόμιμους διαύλους διανομής και ανταγωνίζεται άδικα με τα γνήσια προϊόντα που διανέμονται μέσω των νόμιμων καναλιών. Το παράνομο εμπόριο στα τσιγάρα χρησιμοποιείται συχνά για να χρηματοδοτήσει τις πιό απαίσιες δραστηριότητες, όπως η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα. Για όλους αυτούς τους λόγους, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν κάνει την πάλη ενάντια στα τσιγάρα πλαστογραφίας και παράνομης διακίνησης μια σημαντική προτεραιότητα.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, παρά την επιτυχία των μέτρων που λαμβάνονται από την ΕΕ, τα κράτη μέλη και η βιομηχανία, η επίπτωση της παράνομης διακίνησης και τα πλαστά τσιγάρα συνεχίζουν να διαφοροποιούν και να αυξάνονται. Η Επιτροπή επομένως έχει επιταχύνει τις προσπάθειές της να καταπολεμήσει το παράνομο εμπόριο στα πλαστά τσιγάρα. Αυτοί περιλαμβάνουν τη συνεργασία με τους ανώτερους υπαλλήλους επιβολής κρατών μελών και των Τρίτων χωρών για να ερευνήσουν το τσιγάρο που πλαστογραφεί, που στοχεύει και που διακόπτει στην παραγωγή των πλαστών τσιγάρων, και την καταγραφή και που ακολουθεί τις συλλήψεις των πλαστών τσιγάρων στην ΕΕ για να προσδιορίσουν την πηγή του προϊόντος και άλλης σχετικής πληροφορίας.

Μια συμφωνία για να βελτιώσει την πάλη ενάντια στην παράνομη διακίνηση

Η σημερινή συμφωνία, που άρχισε από την BAT, απεικονίζει το γεγονός ότι ο συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου της ΕΕ και των κατασκευαστών όπως η BAT μπορούν σημαντικά να συμβάλουν στην επιτυχία να νικήσουν το παράνομο εμπόριο στα προϊόντα καπνού.
Η συμφωνία εισάγει τις ισχυρές διατάξεις και τις διαδικασίες για τη συνεργασία και τη νοημοσύνη μοιραμένος, για να επιτρέψει στις αρχές επιβολής του νόμου για να λάβει αποτελεσματικότερα μέτρα ενάντια στους εγκληματίες στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, η BAT θα στηριχτεί στους υπάρχοντες ελέγχους αλυσιδών εφοδιασμού του, με την ενίσχυση της διαδικασίας αναθεώρησής του για και τους πελάτες, για να ενισχύσει τις ικανότητές του να ακολουθήσει και να επισημάνει ορισμένη συσκευασία, και να παρέχει την επεκταθείσα υποστήριξη στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς επιβολής νόμου στη μάχη ενάντια στο παράνομο εμπόριο στα τσιγάρα. Η συμφωνία ενσωματώνει επίσης τα υπάρχοντα προγράμματα συμμόρφωσης της BAT, και τα χτίζει σε ένα περιεκτικό συμβατικό πλαίσιο.

Οι εκτεταμένες διαδικασίες προϊόν-καταδίωξης συμπεριλαμβάνονται επίσης στη συμφωνία, για να επιτρέψουν στους οργανισμούς επιβολής για να καθορίσουν τις πηγές και τον προορισμό των εμπορικών σημάτων της BAT και να ελέγξουν εάν μπορούν να είναι πλαστές. Σύμφωνη με τη συμφωνία,η BAT θα χαρακτηρίσει ορισμένη συσκευασία με τις πληροφορίες που δείχνουν την προοριζόμενη αγορά της λιανικής πώλησης, θα χαρακτηρίσει τις «κύριες περιπτώσεις» (1) των τσιγάρων με τις μηχανή-scannable ετικέτες γραμμωτών κωδίκων, και θα εφαρμόσει άλλες διαδικασίες για να βελτιώσει την καταδίωξη και την επισήμανση των προϊόντων του.

Αυτές οι υποχρεώσεις είναι σύμφωνες με τις διατάξεις αντι-παράνομης διακίνησης του Συνεδρίου cWho στον έλεγχο καπνών και θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες της ΕΕ να προαγάγει ένα ισχυρό πρωτόκολλο σε εκείνη την Συνθήκη σχετικά με την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου στα προϊόντα καπνού.

Εκτός από τα ανωτέρω οφέλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα συμμετέχοντα κράτη μέλη θα λάβουν τις ουσιαστικές πληρωμές από την BAT κατά τη διάρκεια διάφορων ετών. Η BAT είναι  δεσμευμένη να πληρώσει σε 20 συνολικά έτη ,200 εκατομμυρία δολλάρια(πάνω από 134 εκατομμύρια ευρώ).

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης μια εγγύηση από την BAT να γίνουν οι πληρωμές σε περίπτωση μελλοντικών συλλήψεων των γνήσιων προϊόντων της στην ΕΕ, επάνω από τις διευκρινισμένες ποσότητες. Αυτές οι πληρωμές θα είναι διαθέσιμες σε όλα τα συμμετέχοντα κράτη μέλη.

1 : Η «κύρια περίπτωση» σημαίνει για περίπου 10.000 τσιγάρα.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΜΕΣΩ WWW.GOOGLE.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου