Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Αγώνας δρόμου για την διαδοχή του Ντομινίκ Στρος-Καν στο τιμόνι του ΔΝΤ - Φαβορί η Κριστίν Λαγκάρντ

Σε αναζήτηση συμμαχιών αλλά και «συναινετικών λύσεων» για τον διάδοχο του Ντομινίκ Στρος-Καν βρίσκονται τα 187 μέλη του ΔΝΤ, μία ημέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση της παραίτησής του Γάλλου πολιτικού από την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Στην Ευρώπη, οι υπουργοί Οικονομικών τονίζουν ότι και ο επόμενος γενικός διευθυντής του ΔΝΤ θα πρέπει να είναι Ευρωπαίος. Αντιρρήσεις έχουν οι ισχυρές αναδυόμενες οικονομίες (Κίνα, Βραζιλία, Ινδία), αλλά και οι Αμερικανοί.

Ο εκτελών χρέη Διευθύνοντα Συμβούλου του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι δηλώνει, πάντως, ότι η αξιοκρατία θα πρέπει να πρυτανεύσει στην επιλογή του αντικαταστάτη του Στρος-Καν.

«Υπάρχει ομόνοια ανάμεσα στα μέλη του οργανισμού ότι η διαδικασία της επιλογής του νέου Διευθύνοντα Συμβούλου θα είναι ανοικτή, διαφανής και αξιοκρατική» είπε ο Τζον Λίπσκι.

«Ελπίζω ότι ανοιχτή, σημαίνει ανοιχτή και όχι ανοιχτή μόνο για κάποιους» επεσήμανε με νόημα ο αμερικανός δεύτερος στην ιεραρχία ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ.

Οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου (16,74%), ενώ στη δεύτερη και τρίτη θέση βρίσκονται αντιστοίχως η Ιαπωνία (6,01%) και η Γερμανία (5,87%). Αθροιστικά, οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαθέτουν ποσοστό 32,07%, ενώ οι τέσσερις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) συγκεντρώνουν δικαιώματα ψήφου που αγγίζουν το 10%.

Συνεπώς γίνεται αντιληπτό ότι οι κρίσιμες ψήφοι που θα καθορίσουν την εθνικότητα του νέου διευθυντή του ΔΝΤ θα είναι αυτές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Προς το παρόν η αμερικανική πλευρά δεν έχει «ανοίξει τα χαρτιά» της αναφορικά με τον αντικαταστάτη του Στρος-Καν.

Όπως όμως θυμίζει με άρθρο της η Wall Street Journal ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ είχε μιλήσει το 2009 με πολύ θερμά λόγια για τη γαλλίδα ομόλογό του Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εμφανίζεται ως η επικρατέστερη για τη θέση.

Η ίδια πάντως όταν ρωτήθηκε εάν θα είναι υποψήφια για την ηγεσία του ΔΝΤ είπε: «Δεν θα απαντήσω σε αυτή την ερώτηση, όπως μπορείτε να φανταστείτε». Η ίδια, πάντως, έχει ήδη την υποστήριξη της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Στα «δυνατά χαρτιά» για την κούρσα της διαδοχής συγκαταλέγονται ο υπουργός Οικονομικών της Σιγκαπούρης, Θαρμάν Σανμουγκαρατνάμ, ο υπουργός Εθνικού Σχεδιασμού της Νότιας Αφρικής, Τρέβορ Μάνιουλ και ο διοικητής της τράπεζας του Μεξικού Αγκουστίν Κάρστενς.

Άλλα ονόματα που ξεχωρίζουν είναι ο Βρετανός Γκόρντον Μπράουν, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Άλιστερ Ντάρλινγκ, ο διοικητής της Τράπεζας του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Κεμάλ Ντερβίς.

Στο μεταξύ πληθαίνουν συνεχώς οι φωνές για κινέζο υποψήφιο. «Ήρθε ο καιρός να βάλουμε ένα τέλος στον έλεγχο του ΔΝΤ από τους Δυτικούς» ανέφερε ο σχολιαστής Σαν Ρενπίνγκ σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην επίσημη εφημερίδα Global Times.

«Η Κίνα έχει μεγάλο αριθμό προικισμένων προσώπων, ικανών να πάρουν τη θέση» του Ντομινίκ Στρος-Καν, συνέχισε. Ανέφερε ως παράδειγμα τον Ζου Μιν, τον πρώην αναπληρωτή διοικητή της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, ο οποίος έγινε στη συνέχεια ειδικός σύμβουλος του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου