Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο.Π.ΚΕ.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ ΚΑΠΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
(Ο.Π.Κ.Ε.)
Κουταρέλια 74, 1ος Όροφος, Βόλος,
Τηλ-FAX 24210-32780 κιν.6934832876

ΒΟΛΟΣ  11/07/2011     ΑΡ. ΠΡΩΤ: 508

ΠΡΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ – ΕΝΩΣΕΙΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ – ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ – ΚΑΠΝΟΠΩΛΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Εδώ και αρκετό καιρό τόσο ο  κλάδος μας όσο και όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δέχονται ασφυκτικές πιέσεις ώστε να υπάρξει συρρίκνωση  επιχειρήσεων σε μια συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης όλων των επαγγελμάτων. Σε αυτή την προσπάθεια σπουδαίο ρόλο διαδραμάτισαν  και οι ασκούμενες  κυβερνητικές πολιτικές, τόσο με τα προνόμια που τους χορήγησαν όσο και με την οικονομική στήριξη που τους έδωσαν  προκειμένου να επιβάλουν τους κανόνες της παγκοσμιοποίησης με τα πολυμορφικά καταστήματα σε πολυμορφικούς χώρους. Έτσι αγαπητοί συνάδελφοι, ξεκίνησε συντονισμένα και η εξόντωση του κλάδου μας:
Α) Όλοι γνωρίζεται ότι το κύριο προϊόν που πουλάμε  είναι τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και που  αυτή την στιγμή βάλλεται από πολλά μέτωπα:

1) από την πολιτεία
2) από τους αντικαπνιστές
3) από την ιατρική και επιστημονική κοινότητα
4) από το Π.Ο.Υ. ( Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας )
5) από τον συνεχή βομβαρδισμό της αντικαπνιστικής εκστρατείας μέσο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
6) από τα διάφορα αντικαπνιστικά σποτάκια του Υπουργείου
7)  από τη συνεχή μείωση των πωλήσεων όπου οι καταναλωτές αδυνατούν να καταλάβουν την τιμολογιακή πολιτική των καπνοβιομηχανιών.

Β) Σας ενημερώνουμε ότι για το θέμα της καπνοαπαγόρευσης η Ο.Π.Κ.Ε. βρίσκεται σε συντονισμό με την Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε όσο και  με  την Π.Ο.Ε.Σ.Ε.  προκειμένου  να αποτρέψουμε  το μεγάλο κίνδυνο που ελλοχεύει  με την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος. Εμείς ζητήσαμε εφόσον δεν μπορεί αυτή την στιγμή να γίνει τροπολογία, να παγώσει τουλάχιστον για δυο χρόνια, και παρακολουθείτε ότι αυτήν την στιγμή ότι ο Νόμος έχει ατονήσει και φυσικά χορηγείται σήμα που αναφέρεται ως «καπνόσημο» στα κέντρα εστίασης και σίτισης.

Γ) Μετά από πολύμηνη προσπάθεια καταφέραμε να νομοθετήσουμε αφενός μεν την μείωση της συνολικής φορολογίας κατά 2 μονάδες στις 14/12/2010 και αφετέρου δε να νομοθετήσουμε ποσοστό προμήθειας επί της αποφορολογιμένης τιμής με τον Ν.  3943 1/4/2011, και που με τις ευλογίες τόσο των καπνοβιομηχανιών όσο και των άμεσων συνεργατών μας, δεν υπήρξε πλήρης εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, διότι δεν υπήρξαν οι απαιτούμενες  κυρώσεις προστίμων και αδειών. Φυσικά εμείς προσπαθούμε σε συνεργασία με το Υπουργείο να βάλουμε τις ασφαλιστικές δικλίδες για την εφαρμογή του Νόμου. Επίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι ο κάθε συνδικαλιστικός φορέας δεν μπορεί να προσφύγει νομικά γιατί δεν έχει έννομο συμφέρον. Εάν γινόταν αυτό τότες εμείς πρώτοι θα είχαμε καταθέσει. Το μονό που μπορεί να γίνει σήμερα είναι  ατομικά να προσφύγει  ο καθένας μας, πλην όμως με τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά αγαπητοί συνάδελφοι δεν μπορείς να προτείνεις στον  συνάδελφος σου να μπει σε μια τέτοια οικονομική περιπέτεια.

Δ) Σας ενημερώνουμε ότι για τους Αυτομάτους Πωλητές κάναμε παρέμβαση στο Υπουργείο Οικονομικών, Ανάπτυξης, στην ΣΔΟΕ, στην Γενική  Διεύθυνση Αστυνομίας, στις Περιφερειάρχες, Επιμελητήρια, ΓΣΕΒΕΕ κ.α. με θετικά αποτελέσματα.

Ε)  Εισάγαμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο 24 επίκαιρες ερωτήσεις για θέματα του κλάδου μας.

Ζ)  Σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Αναπήρων & Θυμάτων  Πολέμου Ελλάδος καταθέσαμε εμπρόθεσμα τις προτάσεις στα Υπουργεία για την απελευθέρωση των κλάδων, και φυσικά ενημερώσαμε  όλα τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να καταθέσουν επίκαιρες ερωτήσεις. Επίσης έχουμε σε εξέλιξη τις συνεργασίας της  μείωσης των ενοικίων για όλους τους Νομούς.

Η) Αγαπητοί συνάδελφοι, σας ενημερώνουμε ότι  πριν λίγες ημέρες υπήρξε αύξηση  του ελάχιστου φόρου από το 75% στο 100%. Αυτό πρακτικά σημαίνει κλείσιμο της ψαλίδας του οικονομικού και ακριβού τσιγάρου και αύξηση τιμών για κάποια  σήματα. Εμείς αγαπητοί συνάδελφοι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να επιβαρυνθούμε και περαιτέρω μείωση ποσοστού προμήθειας. Επισκεφτήκαμε και ενημερωθήκαμε σχεδόν από όλες τις εταιρίες και φυσικά  τους ενημερώσαμε για την μεγάλη αδυναμία που έχουμε,  και ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε ουδεμία μείωση ποσοστού στα ειδή υπάρχοντα προϊόντα. Μπορούν κάλλιστα οι εταιρίες, καπνοβιομηχανίες και εισαγωγικές να αυξήσουν τα προϊόντα τους προκειμένου να υπάρξει ένα εύλογο περιθώριο κέρδους.  Εμείς αγαπητοί συνάδελφοι μέχρι σήμερα στο βωμό των θυσιών έχουμε χάσει  3500 συναδέλφους πανελλαδικά, έχουμε τεράστια αδυναμία πληρωμών, και φυσικά αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στα λειτουργικά έξοδα της καθημερινότητας. Πρέπει  να καταλάβουν όλοι Πολιτεία, Καπνοβιομηχανίες- Εισαγωγικές, Συνεργάτες ότι  σήμερα κάτω από τις οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν αδυνατούμε να έχουμε τα στοιχειώδες εμπορεύματα, είναι δυνατόν να υποστούμε και άλλη μείωση  έστω και μέχρι την λήξη των αποθεμάτων της κάθε εταιρίας. Δηλώνουμε απερίφραστα και καλούμε όλους τους συναδέλφους να σώσουν την επιχείρηση τους. Να μην τοποθετήσουν προϊόντα της οποιαδήποτε εταιρίας που θέλει να μας συρρικνώσει και άλλο τα ποσοστά. Τα περιθώρια υπομονής όλων μας έχουν εξαντληθεί, δεν μας ενδιαφέρει το τι μερίδια αγοράς θα έχει η κάθε εταιρία, καθώς και δεν μας ενδιαφέρει το ποιο προϊόν είναι. Το μονό που μας ενδιαφέρει είναι, να προσπαθήσουμε να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις μας, να ζήσουμε τις οικογένειες μας και φυσικά να μην μείνουμε άνεργοι. Αγαπητοί Συνάδελφοι, δεν έχει νόημα να πουλάς προϊόντα που δεν έχουν περιθώριο κέρδους, και που στο τέλος θα καλεστείς να πληρώσεις για κάτι που δεν κέρδισες. Για τις Καπνοβιομηχανίες και εισαγωγικές εταιρείες εμείς υπολογιζόμαστε ως ένα μερίδιο αγοράς στα προϊόντα που πουλάει η κάθε περιοχή. Δεν έχουμε τίποτα με καμία εταιρεία το μόνο που έχουμε είναι ότι αδυνατούμε να πουλήσουμε προϊόντα τα οποία δεν αποφέρουν τίποτα σε εμάς. Η μεγάλη δυσκολία της ρευστότητας μας αναγκάζει να περιορίσουμε τις αγορές μας στα προϊόντα που μας αφήνουν ένα στοιχειώδες κέρδος. Για αυτό σας καλούμε να αντισταθείτε στην προκλητικότητα των εταιρειών. Σας επισυνάπτουμε τις χρεώσεις των τσιγάρων που υπάρχουν σήμερα, και που είναι μόνο για το σύστημα αντιπροσωπείας εκτός των συναδέλφων που αγοράζουν από το πρατηριακό καθεστώς και που εκεί χρειάζεται να γίνει ανάλογη αναγωγή για να καταλάβουν και οι συνάδελφοι πια προϊόντα δεν τους δίνουν το στοιχειώδες κέρδος. Εμείς ζητούμε από όλες τις εταιρείες να διορθώσουν τους καταλόγους χρέωσης ώστε οι συνάδελφοι μας να μην αντιμετωπίζουν τόσο σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Θ) Σας ενημερώνουμε ότι για την περίπτωση της περαίωσης ζητήσαμε από το Υπουργείο Οικονομικών την οριστική απαλλαγή του κλάδου μας, επίσης ζητήσαμε να απαλλαγεί ο κλάδος από τις ταμειακές μηχανές οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν αποφέρει ουδεμία μεταβολή στα οικονομικά του Υπουργείου. Ζητούσαμε και ζητάμε  από το Υπουργείο Ανάπτυξης να υπάρξει διεύρυνση του Νομοθετικού κειμένου πωλούμενων προϊόντων, εντάσσοντας και άλλα είδη.

Ι) Αγαπητοί Συνάδελφοι, το 1997 είχαμε ιδρύσει το Προμηθευτικό Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Ειδών Περιπτέρου ( ΣΥΝ.ΠΕ ) τον οποίο είχαμε αρκετά χρόνια σε αδράνεια. Με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα συνάδελφοι εξαναγκαστήκαμε να ενεργοποιήσουμε τον Συνεταιρισμό και περιμένουμε να καθαρογραφεί η απόφαση του Πρωτοδικείου. Με την προσπάθεια αυτή μπορούμε συνάδελφοι να κατεβάσουμε το κόστος αγορών έξω από το κέρδος της λιανικής πώλησης έναντι των ποσοστών που υπάρχει σήμερα ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την ανταγωνιστικότητα των πολυκαταστημάτων. ( παράδειγμα: μπορούμε σήμερα συνάδελφοι να ανταγωνιστούμε ένα πολυκατάστημα από την στιγμή που πουλάει τα προϊόντα του κάτω από το κόστος που τιμολογούμαστε; )

Ο σκοπός του ΣΥΝ.ΠΕ είναι στην πρώτη φάση να είναι διαπραγματευτικός, και φυσικά να κάνει διαπραγμάτευση  μόνο με τους τζίρους των επιχειρήσεων μας.

Επεξεργαζόμαστε  λύσεις ώστε να γίνουμε συνεταιρισμός μεταποιητικός σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης είτε κατασκευάζοντας είτε σε φασόν.

Αυτός ο συνεταιρισμός είναι η δική μας επαγγελματική επιχείρηση που με την δική μας θέληση μπορεί να αντιμετωπίσει τις αναγκαιότητες και τις δυσκολίες του σήμερα.

Με την κίνηση μας αυτή συνάδελφοι αποκτούμε την επαγγελματική ταυτότητα και ταυτόχρονα μεγάλη δύναμη και οντότητα ως κλάδος.

Ως πότε συνάδελφοι θα έχουμε τους μεσάζοντες στην τσέπη μας; Ως πότε θα έχουμε διαχειριστές στην επιχείρηση μας;                                                    

Αγαπητοί συνάδελφοι είμαστε και εμείς άνθρωποι και δικαιούμαστε καλύτερη μεταχείριση. Όλοι εμείς μπορούμε να στηρίξουμε το ΣΥΝ.ΠΕ αγοράζοντας και συμμετέχοντας στην προσπάθεια αυτή.

Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν γίνετε να εργαζόμαστε από 18 έως 24 ώρες ημερησίως με όλα τα μέλη της οικογένειας μας προσπαθώντας να πουλήσουμε τα προϊόντα των εταιρειών τους και να μην  μπορούμε στοιχειωδώς να καλύψουμε τα λειτουργικά μας έξοδα. Αρνούμαστε να είμαστε θύματα των μεθοδεύσεων, αρνούμαστε να χαρίσουμε τη δουλεία μας και τις επιχειρήσεις μας, αρνούμαστε να υπερχρεωθούμε άλλο στο τραπεζικό σύστημα.

Φτάνει πια ο εμπαιγμός της πολιτείας.
Αδυνατούμε οικονομικά να στηρίξουμε προσπάθειες που δεν μας αποφέρουν τίποτα.
Αδυνατούμε να επιδοτήσουμε οποιοδήποτε προϊόν.
Αρνούμαστε να μείνουμε άνεργοι.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου