Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Ομαλοποιείται η διανομή των εφημερίδων

Ομαλοποιείται από χθες η διανομή των εφημερίδων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου αναφερόμενος στο θέμα που ανέκυψε και συνδέεται ευθέως με την ελεύθερη διανομή του Τύπου ξεκαθάρισε πως «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίζει την κυκλοφορία των εφημερίδων».

«Δεν πρέπει οργανωμένες ομάδες, όπως οι εφημεριδοπώλες που πρόσφατα απελευθερώθηκε το επάγγελμά τους και ώς έναν βαθμό έχουν δίκιο - αν και πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχουν κλειστά επαγγέλματα - να εμποδίζουν τη θεμελιώδη λειτουργία της Δημοκρατίας που είναι ο Τύπος. Να διαμαρτυρηθούν μία μέρα το καταλαβαίνω, αλλά το γεγονός ότι συνεχίζουν, ως έλληνα πολίτη με βρίσκει απέναντι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου υπενθυμίζοντας ότι για την υπόθεση αυτή έχει παρέμβει και η Εισαγγελία.

Από χθες, δεκαέξι κιόσκια των πρακτορείων Αργος και Ευρώπη είχαν στηθεί σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, ενώ άλλα επτά αναμένεται να λειτουργήσουν από σήμερα. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι εφημεριδοπώλες προχώρησαν στην υπογραφή νέων συμβάσεων με τα πρακτορεία διανομής Τύπου, οδηγεί στην ομαλοποίηση της διακίνησης των εφημερίδων και των περιοδικών.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ. Είχαν προηγηθεί τέσσερις ημέρες επεισοδίων, κατά τα οποία οι εφημεριδοπώλες που αντιδρούν στο άνοιγμα του κλειστού επαγγέλματός τους προέβησαν σε αποκλεισμούς, ακόμα και παρεμπόδιση της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας διανομής του Τύπου. Η Ενωση Εφημεριδοπωλών υπέβαλε προς την Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) πρόταση συμβιβασμού, η οποία όμως απορρίφθηκε. «Δεν συζητάμε με όσους πρωταγωνίστησαν σε επεισόδια κι εκβιασμούς», απάντησε η ΕΙΗΕΑ, ζητώντας την άμεση επιστροφή των οφειλών και διαμηνύοντας ότι εφημεριδοπώλες που ήδη έχουν υπογράψει με τα πρακτορεία θα προτιμηθούν στον νέο σχεδιασμό.

Σημειώνεται ότι «ΤΑ ΝΕΑ» προσφέρουν, χωρίς συνδρομή, την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, όπως τυπώνεται στο χαρτί, όσο θα διαρκέσουν τα προβλήματα στη διανομή από το μποϊκοτάζ των εφημεριδοπωλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου