Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Κύπρος - Ακριβαίνουν τσιγάρα και καπνός

Σημαντικές αυξήσεις στις τιμές πώλησης των τσιγάρων και άλλων προϊόντων καπνού επέρχονται στην Κύπρο, μετά την κατά πλειοψηφία υπερψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου περί φόρων κατανάλωσης σε έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.
Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας και κηρύχθηκε ως επείγον, για να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Οικονομικών και, αφού μελετήθηκε αυθημερόν, επανήλθε στην Ολομέλεια όπου έγινε η τελική συζήτηση και ψηφοφορία.
Υπέρ της ψήφισης του νόμου τάχθηκαν 26 βουλευτές των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, ενώ καταψηφίστηκε από 5 βουλευτές των κομμάτων ΚΣ ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ και 10 βουλευτές του ΔΗΣΥ τήρησαν αποχή.

Πριν την έναρξη της συζήτησης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ενημέρωσε το νομοθετικό σώμα για πρόταση τροπολογίας του ΑΚΕΛ η οποία υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Οικονομικών και η οποία διαφοροποιούσε το κείμενο του νομοσχεδίου, έτσι ώστε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης επί του λεπτοκομμένου καπνού, που χρησιμοποιείται για τα στριφτά τσιγάρα, να μειωθεί από το προταθέν από την Κυβέρνηση ποσό των 80 ευρώ ανά κιλό σε 60 ευρώ το κιλό. Η σημερινή τιμή των προϊόντων αυτών είναι 34,07 ευρώ ανά κιλό.
Ο νέος νόμος προβλέπει, επίσης, για τα τσιγάρα αύξηση της τάξης των 39 σεντ ανά πακέτο των 20 τσιγάρων, με παράλληλη μείωση του αναλογικού φόρου από 44,5% στα 40%.
Για τα πούρα και πουράκια προβλέπεται αύξηση 21,66 ευρώ ανά κιλό, δηλαδή από 68,34 ευρώ θα πωλούνται 90,00 ευρώ το κιλό.
Με την εφαρμογή των αυξημένων συντελεστών φόρων κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα, εκτιμάται ότι θα προκύψουν πρόσθετα έσοδα για το κράτος 31 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, δήλωσε ενώπιον της Ολομέλειας, μεταξύ άλλων, ότι ο ίδιος δεν θεωρεί πως η νομοθεσία αυτή βοηθά στη διαφύλαξη της υγείας των πολιτών, αλλά περισσότερο την κυβερνητική προσπάθεια για εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Υπήρξαν κατά τα τελευταία έτη, όπως είπε, άλλες τρεις τουλάχιστον διαδοχικές αυξήσεις τιμών στα τσιγάρα και ως προς τα όσα λέγονται από διάφορα άλλα κόμματα, ότι με το μέτρο αυτό πλήττονται κυρίως οι μη προνομιούχοι πολίτες, θα πρέπει κάποιος να προχωρήσει στη συγκεκριμένη διάκριση του ποιός συγκαταλέγεται στους μη προνομιούχους και ποιος στους πλουσίους και να ορίσει και κριτήρια, είτε αυτά είναι τα σκάφη αναψυχής, είτε οι κατοικίες των 800 και πλέον τετραγωνικών μέτρων, είτε άλλα κριτήρια.
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, επιφυλασσόμενος -όπως και οι βουλευτές άλλων κομμάτων- να καταθέσει περισσότερα για το θέμα αυτό στην τριήμερη συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2011, δήλωσε ότι με ανακούφιση πληροφορήθηκε για την εσπευσμένη κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου, προκειμένου να μην υπάρξει εκτεταμένη αισχροκέρδεια μετά τη χθεσινή εξαγγελία του Υπουργού Οικονομικών, Χαρίλαου Σταυράκη, για τις αυξήσεις αυτές.
Τονίζοντας την πρόθεση του κόμματός του να μην ψηφίσει ούτε υπέρ ούτε εναντίον αυτού του νομοσχεδίου, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ο μόνος τρόπος εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών είναι η μείωση των κρατικών δαπανών και όχι η αύξηση των φορολογιών
Ο Βουλευτής Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το ΔΗΚΟ δεν ψηφίζει αυτό το νόμο ως φορολογικό μέτρο αύξησης των εσόδων του κράτους, αλλά ως μέτρο προστασίας της υγείας των πολιτών, για αυτό, είπε, τα χρήματα αυτά πρέπει να διατεθούν για συγκεκριμένες αντικαπνιστικές εκστρατείες. Η νομοθεσία αυτή, επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, είναι εναρμονιστική, θα πρέπει όμως να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα από το κράτος για περιορισμό του λαθρεμπορίου τσιγάρων με τα κατεχόμενα, λαμβάνοντας υπόψη ότι στις ελεύθερες περιοχές το πιο φθηνό πακέτο τσιγάρων είναι 3 ευρώ, ενώ στα κατεχόμενα το πιο ακριβό πακέτο τσιγάρων τιμάται 3,25 ευρώ.
Από τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου, εκφράστηκε η εκτίμηση ότι αυτή φορολογία δεν ήλθε για να προστατεύσει την υγεία των Κυπρίων πολιτών, αλλά, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο αύξησης των κρατικών εσόδων. Όμως, τόνισε ο κ. Ομήρου, η εξυγίανση θα πρέπει να γίνει με αύξηση της παραγωγικότητας και με άλλους τρόπους και όχι με την αύξηση των φορολογιών, για αυτό και το κόμμα του καταψηφίζει αυτό το νομοσχέδιο.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΥΡΩΚΟ, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, τόνισε ότι ο ίδιος και το κόμμα του θα τασσόταν υπέρ της ψήφισης αυτού του νομοσχεδίου σε νόμο, εάν περιλάμβανε έστω και ένα αντικαπνιστικό εργαλείο, όμως δεν μπορεί να κατανοήσει πώς η ιδιαίτερα αυτή αυξημένη φορολογία θα συμβάλει στην προστασία της υγείας των πολιτών. Οι ήδη καπνίζοντες ακριβά τσιγάρα, δήλωσε ο κ. Ερωτοκρίτου, θα προτιμήσουν ενδεχομένως φθηνότερες μάρκες, ενώ αυτοί που και τώρα καπνίζουν φθηνά τσιγάρα, με την ψήφιση της νέας νομοθεσίας θα στραφούν στην προμήθειά τους από το λαθρεμπόριο.


ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου