Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Κύπρος - Πόλεμος για τα τσιγάρα

Επιβεβαιώθηκαν τα δημοσιεύματα του «Φ» για πώληση τσιγάρων σε διογκωμένες τιμές τη στιγμή κατά την οποία δεν εκτελωνίστηκαν  ακόμη καπνικά προϊόντα με νέες τιμές. Σχετικές αναφορές έκαναν τόσο ο υπουργός Εμπορίου όσον και εκπρόσωπος του Τμήματος Τελωνείων, αν και όπως ξεκαθάρισε ο κ. Πασχαλίδης, ουδείς μπορεί       να παρέμβει, αφού κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία.  Στο μεταξύ, καταναλωτές εξαγριώθηκαν και κατηγορούν ιδιοκτήτες περιπτέρων ή και καταστημάτων ότι κρύβουν τσιγάρα για να τα πουλήσουν με τις νέες τιμές, προειδοποιώντας ότι θα σταματήσουν να ψωνίζουν από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες.

Από την άλλη, ιδιοκτήτες περιπτέρων ορκίζονται ότι έχουν εξαντληθεί τα      αποθέματα και ότι αναμένουν τα νέα φορτία. Καταστηματάρχης ανέφερε στον       «Φ» ότι τις τελευταίες μέρες «έγινε χαμός» με αποτέλεσμα να εξαντληθούν       σχεδόν όλες οι μάρκες τσιγάρων. Υπήρχαν τσιγάρα που σκεφτόμουν τι να τα       κάνω επειδή δεν πουλιούνταν και ξαφνικά τα αγόραζαν με τις κούτες ανέφερε.  Ο ίδιος είπε ότι κάποιοι αγόρασαν μάρκες που δεν αγόρασαν ποτέ ενώ άλλοι       άλλαζαν τα χρώματα των πακέτων που υπήρχαν στο κατάστημα απλώς επειδή       είχαν εξαντληθεί τα τσιγάρα με το χρώμα του πακέτου που αγόραζαν μέχρι       σήμερα.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης, Αντρέας       Θεοδούλου, επέρριψε στις εταιρείες την ευθύνη για την κατάσταση που       δημιουργήθηκε, τουλάχιστον ως προς το γεγονός ότι δεν ανακοίνωσαν τις νέες       τιμές των τσιγάρων. «Οι εταιρείες έπρεπε να παραδώσουν αμέσως τις τιμές  των τσιγάρων ώστε να μη δημιουργηθεί αλαλούμ», είπε.  Εξάλλου, λειτουργός του Τμήματος Τελωνείων ξεκαθάρισε ότι δεν δικαιολογούνται οι αυξήσεις που επεβλήθησαν αφού δεν έχουν τελωνιστεί  τσιγάρα με τις νέες αυξημένες τιμές. Αποτελεί αισχροκέρδεια η πώληση τσιγάρων από περιπτερούχους σε νέες αυξημένες τιμές, πρόσθεσε.
Ο υπουργός Συγκοινωνιών, Αντώνης Πασχαλίδης, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι κάποιοι       πουλούσαν σε νέες αυξημένες τιμές παλιό στοκ. Δυστυχώς δεν μπορούμε να       παρέμβουμε, είπε ο κ. Πασχαλίδης.
Πάντως, περιπτερούχοι και καταστηματάρχες τηλεφωνούν συνεχώς στους      εκπροσώπους τους, αναφέροντας έλλειψη τσιγάρων, μεταφέροντας παράλληλα και       τις αντιδράσεις των καταναλωτών.
Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος Περιπτερούχων Λευκωσίας απέστειλε επιστολή στην       Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού στην οποία αναφέρεται ότι «η στάση       κωλυσιεργίας που τηρούν τις τελευταίες ημέρες οι εταιρείες εισαγωγής και       διάθεσης καπνικών προϊόντων, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να παρατηρηθούν       ελλείψεις, αλλά και φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά, “μυρίζει”       προσυνεννόηση, γι’ αυτό καλούμε την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού να       παρέμβει και να ερευνήσει το θέμα».
Οι δικές μας πληροφορίες, προστίθεται στην επιστολή, φέρουν τις εταιρείες να προωθούν -όπως όλα δείχνουν σε συνεννόηση μεταξύ τους- μείωση του ποσοστού κέρδους των καταστημάτων διαρκούς εξυπηρέτησης και των περιπτέρων, κάτι που με επιστολές μας έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό.
 ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ Οι περιπτερούχοι καλούν την ΕΠΑ να ερευνήσει και την ταυτόχρονη, εκ μέρους της Cyta και της ΜΤΝ, μείωση του περιθωρίου κέρδους       των καταστημάτων διαρκούς εξυπηρέτησης και των περιπτέρων από την πώληση       καρτών προπληρωμένης τηλεφωνίας.

"Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ" Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010
      Αρ. Φύλλου:
      Σελίδα: Σελίς 36

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου